Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι 3 πιο διάσημες δίαιτες


Η επιλογή των διαιτών αυτών, σύμφωνα με το iatronet, έγινε από την ιστοσελίδα με την υψηλότερη επισκεψιμότητα σε θέματα διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με βάση 3 κριτήρια:
• Πόσα άρθρα υπάρχουν για τις συγκεκριμένες δίαιτες-τρόπους διατροφής
• Πόσο δημοφιλείς και γνωστές είναι στο ευρύ κοινό
• Πόσο συχνά το κοινό της ιστοσελίδας ρωτάει για αυτές τις δίαιτες-τρόπους διατροφής
Δίαιτα Atkins
Η δίαιτα Atkins εστιάζει στον έλεγχο της ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης υδατανθράκων και συνεπώς στα επίπεδα ινσουλίνης του αίματος. Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων προκαλεί ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα και αμέσως μετά τα επίπεδα πέφτουν απότομα. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα ωθεί τον οργανισμό σε μέγιστη αποθήκευση ενέργειας και επιπλέον μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα ο οργανισμός να κινητοποιήσει λίπος από τις αποθήκες του σώματος για να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας. Στη δίαιτα Atkins προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους σε καθημερινή βάση και πολύ περιορισμένες ποσότητες υδατανθράκων.
Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται να καταναλωθούν άσπρη ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, οστρακοειδών, τυριών πλήρων σε λιπαρά, βουτύρου και μαργαρίνης σε απεριόριστες ποσότητες. Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Δίαιτα Ζώνης (zone diet)
Η δίαιτα ζώνης στοχεύει σε ισορροπημένη πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών: 40% υδατάνθρακες, 30% λιπαρά και 30% πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα της ημέρας, γεγονός που την καθιστά δύσκολη σε εφαρμογή. Και σε αυτό τον τύπο δίαιτας είναι σημαντικός ο έλεγχος των επιπέδων ινσουλίνης αίματος, που έχει σαν αποτέλεσμα τη γρηγορότερη και πιθανώς σωστότερη απώλεια βάρους. Η δίαιτα ζώνης ενθαρρύνει την πρόσληψη υδατανθράκων και λιπαρών καλής ποιότητας, ωστόσο η πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης στερεί από τον οργανισμό τη βασικότερη πηγή ενέργειας.

Φυτοφαγικές Δίαιτες (vegeterian diet)
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη φυτοφαγική διατροφή ανάλογα με το ποια ζωικά προϊόντα επιτρέπεται να καταναλώνονται και ποια όχι. Για παράδειγμα, σε κάποιες επιτρέπονται τα αυγά και σε κάποιες όχι. Το ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά, για τα ψάρια και για τα θαλασσινά. Ο πιο δημοφιλής τύπος φυτοφαγικής δίαιτας είναι αυτός στον οποίο απαγορεύονται όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης εκτός από τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν φυτοφαγικές δίαιτες έχουν χαμηλότερο βάρος, υποφέρουν λιγότερο από χρόνιες παθήσεις και ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει ότι μακροχρόνια εφαρμογή φυτοφαγικής διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, χαμηλότερη σωματική μυϊκή μάζα, χαμηλότερες μεταβολικές λειτουργίες και έλλειψη ζωτικότητας και ευεξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμπερασματικά, οι φυτοφαγικές δίαιτες φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην απώλεια και συντήρηση υγιούς βάρους και στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, αρκεί τα άτομα που τις εφαρμόζουν να είναι σε θέση να προσλάβουν τα θρεπτικά συστατικά που εκλείπουν λόγω της αποφυγής των ζωϊκών προϊόντων (κυρίως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες Β2 και Β12) από άλλες μη ζωϊκές πηγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: