Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνα για πρόκληση αρθρίτιδας τα ψηλά τακούνια

\
Γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια ή αθλητικά που δεν εφαρμόζουν καλά μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας, προειδοποιούν ειδικοί.
Η πιο συνήθης μορφή της πάθησης, η οστεοαρθρίτιδα, προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στους συνδέσμους.
Η πάθηση είναι περισσότερο συνήθης στις γυναίκες.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ανθρώπους για την Ένωση Ποδιάτρων της Βρετανίας ανακάλυψε ότι ένα τέταρτο των γυναικών φορούν ψηλά τακούνια καθημερινά ή συχνά.
Ωστόσο ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ψηλά τακούνια μπορούν να μεταβάλουν τη στάση του σώματος και να αυξήσουν την πίεση στο πέλμα, τον αστράγαλο και τους συνδέσμους του γονάτου, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από πίεση στους χόνδρους και μπορεί να προκύψει από τραυματισμό ή από γενική καταπόνηση των συνδέσμων.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ποσοστό 77% των αντρών και των γυναικών δεν φορούσαν παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα που έκαναν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και πίεση στους συνδέσμους, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.
Ο Καθηγητής Anthony Redmond, δήλωσε ότι η αρθρίτιδα μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν απλοί τρόποι πρόληψης.
Η επιλογή του σωστού παπουτσιού θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί η πίεση στο πέλμα και τους συνδέσμους στις καθημερινές δραστηριότητες και στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού και βλάβης των συνδέσμων.
Για καθημερινή χρήση, συμπλήρωσε ο Καθηγητής, η σύσταση είναι για στρογγυλό παπούτσι μπροστά, με τακούνι που δεν θα ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά και με σόλα που απορροφά τους κραδασμούς, για να βοηθήσει στη μείωση του σοκ στους συνδέσμους.
Όσοι φορούν αθλητικά παπούτσια που δεν έχουν σχεδιαστεί γα τα συγκεκριμένα αθλήματα που κάνουν θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να παραβλέπεται η επιλογή του σωστού παπουτσιού για τα αθλήματα, καθώς οι δυνάμεις στους συνδέσμους ξεπερνούν 8 φορές το βάρος του σώματος κατά τη διάρκεια ορισμένων αθλημάτων.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ενώ το 65% υπέφερε από δυσκαμψία ή πόνο στο κάτω μέρος του σώματος και το πέλμα, μόνο οι μισοί αναζήτησαν βοήθεια.
Ειδικοί δηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμένουν σε επιφυλακή επειδή η αρθρίτιδα ακολουθεί ανοδική τροχιά, με το 60% να εμφανίζεται στα πέλματα.
Ο Καθηγητής Redmond, δήλωσε ότι αν εμφανίζετε συχνά πόνο στο πέλμα ή τον αστράγαλο να μην τον αγνοείτε. Ορισμένες μορφές αρθρίτιδας αρχίζουν πρώτα στο πέλμα και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί το καλύτερο μακροχρόνιο αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: