Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ηλιακό έγκαυμα: Τι πρέπει να ξέρετε


Ο ήλιος κάνει καλό στην υγεία μας και είναι το κυρίαρχο στοιχείο του καλοκαιριού. Για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, ψωρίαση, ή κατάθλιψη, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα. 
Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τον ήλιο για τη ζεστασιά και το μαύρισμα που προσφέρει. Όταν έχουμε ένα όμορφο σοκολατένιο μαύρισμα, αισθανόμαστε πιο σέξι και πιο ελκυστικοί.
Όλα αυτά είναι καλά, αρκεί να έχουμε επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με τον ήλιο και να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε. Τα οφέλη και η χρησιμότητα του ήλιου, μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε δερματολογικές βλάβες. Η υπερβολική έκθεση στο ήλιο, μπορεί να προκαλέσει ηλίαση και εγκαύματα, που σε αρκετές των περιπτώσεων, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία μας.
Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη στο δέρμα που προκαλείται κάτω από την επίδραση των υπεριωδών αχτίνων. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα έχουν συνήθως ήπιο πόνο, ερυθρότητα και μερικές φορές μια μικρή διόγκωση του δέρματος. Το ηλιακό έγκαυμα πονάει στην αφή και είναι μία ήπια πάθηση του δέρματος που απαιτεί όμως επιμελή φροντίδα στο σπίτι και όχι στο ιατρείο.
Παρά το γεγονός ότι μας προκαλεί μόνο προσωρινή ενόχληση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει περίπτωση να αφήσει μόνιμες βλάβες στο δέρμα.
Συμβουλές προφύλαξης του δέρματος σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος:
•   Απομακρυνθείτε άμεσα από τον ήλιο
•   Παραμείνετε για όσο διάστημα υπάρχει η ερυθρότητα σε μέρος σκιερό και δροσερό
•   Βάλτε στα σημεία του εγκαύματος κομπρέσες με κρύο νερό ή νερό βρύσης
•   Για μεγαλύτερη ανακούφιση κάντε κρύα ντους
•   Χρησιμοποιήστε άμεσα μια ενυδατική κρέμα σώματος
•   Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικά προϊόντα (κρέμες) που απαλύνουν τον πόνο από τα εγκαύματα, που θα πρέπει όμως πριν να έχετε ελέγξει σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης του δέρματος
Η επίδραση του ηλιακού εγκαύματος το δέρμα συνήθως διαρκεί 2 με 3 ήμερες. Μετά από μερικές ημέρες η διαδικασία επούλωσης του δέρματος περιλαμβάνει την αποβολή επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας (ξεφλούδισμα του δέρματος). Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα σημεία που έχουν υποστεί το ηλιακό έγκαυμα θα έχουν ένα διαφορετικό χρώμα και όψη από το υπόλοιπο δέρμα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε συμπληρωματικά:
•   Για να απολαύσετε ένα υγιές μαύρισμα, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα σας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ανοιχτόχρωμα και ξανθά άτομα, καθώς και τα μικρά παιδιά. Αυτό πρέπει να γίνει με σωστά αντηλιακά προϊόντα ποιότητας.
•   Χρησιμοποιήστε πάντα αντηλιακό σύμφωνα με τον τύπο του δέρματός σας και όσο το δυνατόν με υψηλότερη αντηλιακή προστασία.
•   Από την στιγμή που είσαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, τα αντηλιακά δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο μία φορά την ημέρα, αλλά περίπου κάθε 2 ώρες, ακόμα κι αν δεν έχετε κολυμπήσει στην θάλασσα ή στην πισίνα.
•   Τέλος, ξεχάστε κάποιους χαρακτηρισμούς αντηλιακών προϊόντων π.χ. «sunblocker» δηλαδή ολική προστασία από τις υπεριώδεις αχτίνες. Κανένα αντηλιακό δε μπορεί να παράσχει προστασία 100% στο δέρμα, όσο αξιόπιστο και να είναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: