Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Από τι προκαλείται η κυτταρίτιδα;


Η κυτταρίτιδα μπορεί να θεωρηθεί πολυπαραγοντική. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες όπως ορμονικούς, μεταβολικούς, νευρικούς, ενζυματικούς και κυκλοφορικές δυσλειτουργίες.
Άλλοι πάλι αποδίδουν την εμφάνισή της σε εξωγενείς παράγοντες όπως τραύματα, ορθοστασία, σύσφιξη ρουχισμού, καθιστική ζωή κ.ο.κ.
Συγκεκριμένα:
Ορμονικοί παράγοντες. Η ορμονική δραστηριότητα ενοχοποιείται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όχι μόνο με την έννοια της παθολογικής κατάστασης (ορμονική δυσλειτουργία), αλλά και με την έννοια της φυσιολογικής λειτουργίας. Έτσι εξηγείται άλλωστε γιατί κάνει την εμφάνισή της με την έναρξη της εφηβείας. Επίσης, παρατηρείται να συμπίπτει με τις τροποποιήσεις των ορμονών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας, και της εμμηνόπαυσης.
Κληρονομικότητα. Η κατασκευή του σώματος προδιαθέτει στην κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δεν είναι κληρονομική. Κληρονομική είναι η προδιάθεση για κυτταρίτιδα.
Παχυσαρκία. Όταν το σώμα διατηρείται λεπτό,ο υποδόριος ιστός έχει μικρό πάχος και δεν ευνοεί την εγκατάσταση λιπωδών μαζών.
Δυσκοιλιότητα. Ο μεγάλος όγκος των εντέρων συμπιέζει τα αγγεία που διοχετεύουν το αίμα από τα κάτω άκρα προς την κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κυκλοφορικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και τοξινών.
Φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως κορτιζόνης, αντισυλληπτικών και ορμονών βοηθούν στην κατακράτηση υγρών
Ψυχολογικοί παράγοντες. Το άγχος, οι ψυχικές συγκινήσεις διεγείρουν την λειτουργία του συμπαθητικού συστήματος με συνέπεια την έκκριση αδρεναλίνης. Αυτή η ουσία δυσκολεύει το κυκλοφορικό, ειδικά στα μέρη του σώματος που είναι επιρρεπή στην κυτταρίτιδα.
Τρόπος ζωής. Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, ο στενός ρουχισμός κ.ο.κ


Δεν υπάρχουν σχόλια: