Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Γυμνάζεσαι αλλά δεν βλέπεις αποτελέσματα; Μήπως κάνεις ένα από αυτά τα λάθη;


Πάνε τώρα 2 μήνες που κάνεις γυμναστική και δεν βλέπεις αποτελέσματα. Έτσι έγινε και τότε, πριν από κάποια χρόνια που είχες αποφασίσει να γραφτείς στο γυμναστήριο και σύντομα τα παράτησες. Μήπως όμως κάνεις κάποιο λάθος; Έχεις σκεφτεί πως μικρά και ασήμαντα λαθάκια μπορεί να σε κάνουν να απογοητευτείς και να το βάλεις κάτω;


Ο Personal Trainer Επαμεινώνδας Κώνστας μας δίνει τη λίστα με τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε την ώρα της γυμναστικής και πως πρέπει να τα αποφύγουμε. 
 
1. Δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο για να κάνεις γυμναστικήΌσο κι αν είναι απόλυτα λογικό με τις τόσες υποχρεώσεις, μη μου πεις πως δεν μπορείς να βρεις έστω 10 λεπτά μέσα στην ημέρα; Ακριβώς αυτός ο χρόνος, όσο δηλαδή θα σου έπαιρνε να διαλέξεις τι θα φορέσεις το πρωί στη δουλειά, είναι αρκετός για να δεις αποτέλεσμα με τη γυμναστική. 

2. Αντιμετωπίζεις το σώμα σου σαν παζλ! Θέλεις διακαώς τέλεια κοιλιά. Και έτσι το έχεις ρίξει στους κοιλιακούς Ο οργανισμός σου όμως είναι ένα σύνολο και δεν γίνεται να τον χωρίσεις σε κομμάτια. "Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν μόνο σε ορισμένους μύες (όπως στους κοιλιακούς ή τους δικεφάλους μύες), αλλά είναι σημαντικό να γίνει η απαραίτητη προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα για να επιτευχθεί η ισορροπία και η υγεία" εξηγεί ο Επαμεινώνδας Κώνστας. 

3. Μήπως δεν έχεις βρει την κατάλληλη τεχνική ή τη σωστή κίνηση; 
Ξεκινάς να κάνεις την άσκηση και νιώθεις πως δεν λειτουργεί. Δεν παρατηρείς διαφορά στο σώμα σου και πολλές φορές σε πιάνει πόνος ή πιάσιμο. "Η χρήση ακατάλληλης τεχνικής μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τραυματισμό. Όπως για παράδειγμα: αφήνοντας το γόνατο να επεκταθεί πιο μπροστά από τη μύτη του ποδιού (δαχτύλων) κατά τη διάρκεια των προβολών (lunge) ή του ημικαθίσματος (squat)" αναφέρει ο κ. Κώνστας.
Αφιέρωσε μερικά λεπτά να αφομοιώσεις την άσκηση, να είσαι σίγουρη πως την εκτελείς σωστά και στη συνέχεια ξεκίνα το πρόγραμμά σου κανονικά. 

4. "Καίγεσαι" στην γυμναστική! Ενθουσιάζεσαι! Και σκέφτεσαι πως όσο περισσότερη ώρα και όσο πιο δύσκολες ασκήσεις κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα δεις το σώμα σου να αλλάζει. Λάθος. "Κάνοντας άσκηση πάρα πολύ σκληρά και πάρα πολύ συχνά ή αυξάνοντας την ένταση πάρα πολύ γρήγορα είναι ένα επιπλέον κοινό λάθος. Η συνέπεια και η βαθμιαία πρόοδος είναι σημαντικές για την αποφυγή τραυματισμού καθώς επίσης και επιπλέον για την εμφάνιση βελτίωσης"!

5. Αυτή την άσκηση ξέρεις, αυτήν εμπιστεύεσαι 
Πολλές φορές, έχεις μάθει κάποιες ασκήσεις και δεν μπαίνεις στη διαδικασία να αλλάξεις λίγο το πρόγραμμά σου. Το ίδιο πρόγραμμα άσκησης βδομάδα με την βδομάδα θα χάσει την αποτελεσματικότητά του και μπορεί να προκαλέσει πλήξη, τραυματισμό ή εξουθένωση.

6. Ξεκινάς την εξάσκηση χωρίς προθέρμανσηΣηκώνεσαι από τον καναπέ και ξεκινάς γυμναστική "κρύα", όπως λένε και οι γυμναστές. Πρέπει όμως να κάνεις 5-10 λεπτά προθέρμανσης, ακόμη κι αν αυτό είναι απλά χαλαρό τρέξιμο ή πηδηματάκια επι τόπου. "Με την προθέρμανση αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία του σώματος και το ποσοστό καρδιακών παλμών με αποτέλεσμα να εξαλείφονται οι πιθανότητες για κάποιον τραυματισμό".

7. Δεν βάζεις τους κατάλληλους στόχουςΉ ακόμη χειρότερα έχεις την απαίτηση να αποκτήσεις τέλειο σώμα από τις πρώτες μέρες. Αν το μόνο που κάνεις είναι να στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη και να κοιτάς με αγωνία για κάποιο σημάδι βελτίωσης στο σημείο που σε ταλαιπωρεί περισσότερο, το πιο πιθανό είναι να τα παρατήσεις! 
Το κλειδί είναι να βάλεις ένα στόχος στην προπόνηση που να είναι συγκεκριμένος και κατάλληλος για τα επίπεδα και τις ικανότητές σου. Προσπαθήστε να καθορίσετε προκλητικούς αλλά όχι ακατόρθωτους στόχους. Μια πρώτη πρόκληση είναι να γίνει η γυμναστική τρόπος ζωής και κομμάτι της καθημερινότητας. Από εκεί και πέρα θα δεις πόσο θα σε βοηθήσει και θα σε ομορφύνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: