Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Σήμερα στις 4 κηδεύεται ο Μιχάλης Κακογιάννης

ad91ba9e3b7c7b31f10fc9f5cca18559

Σήμερα στις 4 το απόγευμα αποχαιρετούν τον Μιχάλη Κακογιάννη συγγενενείς, φίλοι και συνεργάτες του. Ο σκηνοθέτης πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ η ταφή θα γίνει στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, έπειτα από επιθυμία του εκλιπόντος. 
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, και η γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη.
Τον πρόεδρο και την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου.
«Η οικογένεια του Μιχάλη Κακογιάννη και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ευχαριστούν την πολιτεία για την τιμή και την αναγνώριση στο πρόσωπο και το έργο του σκηνοθέτη, με την απόφαση να πραγματοποιηθεί η κηδεία του 'δημοσία δαπάνη'. Επιθυμία τους είναι να κρατηθεί ο τιμητικός τίτλος της προσφοράς και το χρηματικό ποσό της δαπάνης να αποδοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.
O μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε εισαχθεί πριν δέκα ημέρες με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση και έκανε τον γύρο του κόσμου.
«Οι πρώτες δουλειές του Μ.Κακογιάννη δημιούργησαν νέο σεβασμό για την ελληνική κινηματογραφία της δεκαετίας του 1950, όταν στο μεταπολεμικό σινεμά κυριαρχούσαν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι» έγραψαν οι New York Times.
«Οι ταινίες του γνώρισαν στον κόσμο μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας» ανέφερε η ισπανική El Pais.
Αναφορά στις ταινίες του και στον δημιουργό έκανε και ο Guardian. «Έγινε συχνός επισκέπτης του διαγωνιστικού τμήματος των Καννών» τόνισε η βρετανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: