Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Η παχυσαρκία προάγει την εκδήλωση καρκίνου του μαστού


Η παχυσαρκία είναι η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη της συχνότερης μορφής καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες, υποστηρίζουν οι Βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Το αλκοόλ και τα τσιγάρα καταλαμβάνουν τις δύο επόμενες θέσεις, στη λίστα των «ενόχων».

Μία στις οκτώ γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή και η πλειοψηφία των όγκων είναι ορμονο-ευαίσθητοι, δηλαδή η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τις ορμόνες.
Το αποθηκευμένο λίπος στον οργανισμό, αυξάνει τις ορμόνες του φύλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης έχουν διπλάσιο και τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν χαμηλότερα επίπεδων των δύο ορμονών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια και η εμμηνόπαυση, μπορούν να τροποποιήσουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Στην μελέτη του Cancer Research UK, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως ο κύριος «ένοχος». Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 6.300 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, αναζητώντας παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ορισμένες εκδήλωσαν ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού και άλλες όχι.

Το σωματικό βάρος είχε την μεγαλύτερη επίδραση στις ορμόνες του φύλου, και μετά ακολουθούσαν το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Οι γυναίκες που χαρακτηρίστηκαν παχύσαρκες ή υπέρβαρες (δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω) είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Το ίδιο ίσχυε για τις γυναίκες που έπιναν περισσότερες από δυόμισι μονάδες αλκοόλ την ημέρα ή κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα καθημερινά.

«Η μελέτη αποδεικνύει πως το αλκοόλ και το βάρος επηρεάζουν τις ορμόνες. Η κατανόηση του ρόλου τους στον καρκίνο του μαστού είναι ζωτικής σημασίας. Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος νόσησης επηρεάζεται από το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσει. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, συνδυαστικά με την αποχή από το κάπνισμα, είναι σίγουρα επιβοηθητικά», σημειώνει η Δρ Τζούλι Σαρπ, του Cancer Research UK.

Δεν υπάρχουν σχόλια: