Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μαυρίστε… από μέσα


Τώρα το καλοκαίρι, ποιος αλήθεια είναι αυτός που δε θα ’θελε ν’ αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς όμως να καεί ούτε και να εκτεθεί με τις ώρες στον ήλιο; Οι πάντες!

Ενδυνάμωση από τα…μέσα
Για ν’ αποκτήσετε όμως το ποθητό χρώμα του καλοκαιριού δίχως να καείτε, είναι απαραίτητο και αναγκαίο να προετοιμάσετε το δέρμα σας για να… βγει στον ήλιο. Γιατί η αντοχή μας στις ηλιακές ακτίνες οφείλεται όχι μόνο στη φυσική μας ικανότητα για μαύρισμα, αλλά συνδέεται άμεσα και με τη διατροφή μας.
Τι λοιπόν, πρέπει να κάνετε; Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς αυτά είναι πλούσια σε καροτενοειδή, διατροφικά δηλαδή στοιχεία που προστατεύουν από τον ήλιο.
Το να προετοιμάσετε επομένως το δέρμα σας για τον ήλιο σημαίνει πως πρέπει να το ενδυναμώσετε κατά κάποιο τρόπο από τα…μέσα για να αντέχει έτσι καλύτερα τις υπέρυθρες ακτίνες.
Η κατάλληλη διατροφή
Βασικά, η διατροφή μας πρέπει να περιέχει τα 4,8 μικρογραμμάρια καροτενοειδών που είναι καθημερινά απαραίτητα για να προστατεύονται το δέρμα και τα μάτια μας. Οι περισσότεροι όμως από εμας, δυστυχώς, δε συμπληρώνουν αυτό τον αριθμό των τόσο χρήσιμων στοιχείων για το δέρμα και τα μάτια μας, εξαιτίας του τρόπου ζωής μας και της δίαιτας που κάνουμε σχεδόν οι περισσότεροι ολόκληρη τη χρονιά.
Τώρα όμως το καλοκαίρι είναι ευκολότερο για όλους να καταναλώνουμε καθημερινά πέντε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Προσπαθήστε το, λοιπόν, κι αν χρειάζεται συμπληρώστε τη διατροφή σας με ειδικά για τον ήλιο συμπληρώματα διατροφής.
Διευκολύνουν το μαύρισμα
Ποιες είναι όμως οι τροφές που διευκολύνουν το μαύρισμα και προστατεύουν από τον ήλιο; Είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα και τα λαχανικά που έχουν σκούρο πράσινο φύλλωμα. Ή με άλλα λόγια, οι ντομάτες, τα καρότα, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το λάχανο, ο μαϊντανός, οι πράσινες σαλάτες, οι ελιές, κ.ά.
Οι παραπάνω τροφές περιέχουν ειδικά χρωστικά που έχουν την ικανότητα να μην καταστρέφονται από τον ήλιο. Κάθε φορά που τις καταναλώνουμε, ευεργετούμαστε από τις ουσίες τους, τα καροτενοειδή, μια δηλαδή «οικογένεια» με 600 διαφορετικά χρωστικά.
Όταν οι ουσίες αυτές απορροφηθούν από τον οργανισμό μας, αποθηκεύονται μέσα στο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και απελευθερώνονται ανάλογα με τις ανάγκες μας. Κατά τη διάρκεια δηλαδή που εκτιθέμεθα στον ήλιο ή σε περιπτώσεις που η επιδερμίδα μας υπόκειται σε κυτταρικό στρες, όπως μόλυνση, κάπνισμα, κ.τ.λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: