Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Body alert! 7 γρήγορα διατροφικά μυστικά ανάγκης... για να συνέλθεις!


Ξυπνάς νιώθοντας έντονη κούραση; Μια αναπάντεχη ζαλάδα σου χαλάει τη βραδινή έξοδο; 7 μυστικά για ισάριθμες δύσκολες καταστάσεις που θέλεις να αντιμετωπίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. 


Αν τροποποιούσαμε στιγμιαίως τη διατροφή μας ή σε βάθος χρόνου το διατροφικό lifestyle μας θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.Ο διαιτολόγος διατροφολόγος μας δίνει συμβουλές για γρήγορη επαναφόρτιση. 

1. Πρωινή κόπωση! Όταν θέλεις να πέσεις και πάλι για ύπνο...
Ακόμη και το καλοκαίρι που δεν έχεις πάπλωμα να σε "πλακώσει", είναι φορές που δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Όμως δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Πρέπει να σηκωθείς για τη δουλειά και κυρίως θέλεις να αισθάνεσαι ευχάριστα και γεμάτη ενέργεια. 

Τι μπορείς να κάνεις;
 Εκτός από το πλούσιο πρωινό που πρέπει να το έχεις πάντα στο μυαλό σου, φρόντισε να φας 1 κουταλιά του γλυκού μέλι και δύο φρούτα. "Το μέλι θα σου προσφέρει φυσική τόνωση και σε συνδυασμό με τη σύνοδη κατανάλωση των φρούτων, θα σταθεροποιήσει το σάκχαρό σου στα φυσιολογικά πλαίσια" εξηγεί ο κ. Κριαράς. 

Των φρονίμων τα παιδιά: Επειδή όμως τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, οι "κομάρες" αυτές που νιώθεις κάποια πρωινά οφείλονται σε λάθος διατροφικές επιλογές και έλλειψη ποιοτικού ύπνου. Τι μπορείς να κάνεις για να τις προλάβεις;  "Η εμφάνιση της έντονης κούρασης το πρωί, είναι σημάδι κακής ποιότητας ύπνου! Φρόντισε να έχεις φάει ελαφριά και σίγουρα να έχεις συμπεριλάβει στο βραδινό σου γεύμα ένα γαλακτοκομικό προιόν (για παράδειγμα 1 ποτήρι γάλα). Σε καμία περίπτωση να μη καταναλώσεις λιπαρά φαγητά και αλκοόλ" επισημαίνει ο διαιτολόγος.
2. Γρήγορη επαναφόρτιση για την απογευματινή σου βόλτα
Σχόλασες από τη δουλειά και έχεις όρεξη για window shopping και καφεδάκι. Όμως όταν έρχεται η ώρα να φύγεις από τη δουλειά το μόνο που έρχεται στο μυαλό σου είναι το απαλό σου κρεβατάκι. ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ ΤΩΡΑ!

Τι μπορείς να κάνεις; Διάλεξε προσεκτικά μερικά φρούτα που θα κάνουν την "γρήγορη" φόρτιση στον οργανισμό σου παιχνιδάκι. Πράσινο μήλο, κεράσια αλλά και σφιχτά - λίγο άγουρα - αχλάδια είναι η καλύτερη επιλογή. Πρόσεξε όμως, δεν έχουν την ίδια επίδραση όλα τα φρούτα! "Σκοπός, είναι να τονωθεί το κεντρικό νευρικό σου σύστημα και όχι να δεχθεί περισσότερη ζάχαρη, έστω και φυσικής μορφής διότι θα πέσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονα την τάση για ύπνο" εξηγεί ο κ. Κριαράς. 

Tων φρονίμων τα παιδιά: Για να μην κλείνει το βλέφαρο κάθε φορά που φεύγεις από τη δουλειά πρόσεξε τα εξής: Μην αφήνεις το στομάχι σου κενό πάνω από 3 ώρες και πάντα να τρως ποσότητες με μέτρο. "Εάν δεν ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη οδηγία, τότε το στομάχι σου δεχόμενο τη μεγάλη ποσότητα τροφής, θα αναγκασθεί να "ζητήσει'' περισσότερο αίμα ώστε να διευκολύνει τη διεργασία της πέψης! Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη ποσότητα αίματος να μας φέρει πιο κοντά στην υπνηλία"  εξηγεί ο διαιτολόγος. 

3. May Day! Ξαφνική ζαλάδα στο beach bar

Είσαι έξω με τη παρέα σου και νιώθεις έντονη ζαλάδα, σαν να σου πέφτει η πίεση. Αν δεν αισθάνεσαι πολύ χάλια και θέλεις να συνεχίσεις το φλερτ με το αγόρι στο διπλανό τραπέζι να τι πρέπει να κάνεις. 

Τι μπορείς να κάνεις; Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να καταναλώσεις ορισμένους ξηρούς καρπούς -μη ξεπεράσεις τους 10, και έπειτα να καταναλώσεις 2 ποτήρια νερό. Το όφελος θα είναι τεράστιο, θα σταθεροποιήσεις τα επίπεδα του νερού στα φυσιολογικά πλαίσια, αλλά και τα ηλεκτρικά ερεθίσματα του εγκεφάλου αλλά και της καρδιάς σου.

Των φρονίμων τα παιδιά: Αν σου συμβαίνει συχνά, τότε θα πρέπει να αλλάξεις το διατροφικό lifestyle σου. Πιο συγκεκριμένα να επιλέγεις περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Έτσι θα δεσμευθεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού και θα σταθεροποιηθούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σου.

4. Καταρρέω! 
Ξαφνικά νιώθεις ότι το στόμα σου αρχίζει να αφυδατώνεται και εσύ να είσαι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Πάρε αμέσως την κατάσταση στα χέρια σου.

Τι μπορείς να κάνεις: Πρόσθεσε σε ένα ποτήρι νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και πιες το. "Σίγουρα δεν είναι ό, τι πιο κατάλληλο από θερμιδικής άποψης, αλλά είναι η πιο εύκολη και αποδεκτή λύση για να μετριάσεις ή και να ΄΄εξαφανίσεις'' τη συγκεκριμένη αναταραχή" αναφέρει ο κ. Κριαράς. 

Tων φρονίμων τα παιδιά: Για να μην νιώσεις ξανά "δίδυμος πύργος" έτοιμος για κατάρρευση σχεδίασε  τα γεύματα σου σε σωστή κλίμακα, ώστε να μην αφήνεις το στομάχι σου πολλές ώρες άδειο.

5. Πετάγεσαι στον ύπνο σου...

Ξυπνάς στον ύπνο από έντονες καούρες και δυσφορία. Άντε να κοιμηθείς ξανά. Πρέπει όμως να ξεκουραστείς και να είσαι φρέσκια το πρωί.

Τι μπορείς να κάνεις:
 Μην τρέξεις στην κουζίνα για νερό ή τσάι. Προτίμησε γάλα και γρήγορα θα πέσεις και πάλι στην αγκαλιά του Μορφέα. "Το αλκαλικό περιεχόμενο του γάλακτος θα ηρεμήσει ταχέως το στομάχι σου και θα κινητοποιήσει τη δράση του λεπτού εντέρου, ώστε να φιλτραριστούν και να αποβληθούν γρήγορα τα τρόφιμα που βρίσκονται ακόμη στο στομάχι σου" αναφέρει ο διαιτολόγος. 

Των φρονίμων τα παιδιά: Για να μην έχεις απρόσμενες εξελίξεις τα βράδια, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά που το ρίξεις στα πικάντικα και τα κρεατικά αργά το βράδυ. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφύγεις τη κατανάλωση διαφόρων καρυκευμάτων και λιπαρών τροφών.

6. Κράμπα, όταν ο Μιτς Μπιουκάναν (βλ. Baywatch) δεν είναι εδώ

Είσαι στη παραλία και απολαμβάνεις τη θάλασσα. Κολύμπι, ρακέτες, beach volley και ξαφνικά σε πιάνει κράμπα στη γάμπα ή τα δάκτυλα. 

Τι μπορείς αν κάνεις: Τρέξε στο κοντινό Beach bar, το οποίο σίγουρα θα έχει φυσικό ανθρακούχο νερό. Το όφελος θα είναι ταχεία πλήρωση των ηλεκτολυτών και σταθεροποίηση των ερεθισμάτων του νευρικού συστήματος. Δηλαδή τέρμα οι κράμπες! 

Των φρονίμων τα παιδιά: Αν και δεν ξέρεις πότε μπορεί να σε ενοχλήσει μια κράμπα, η κατανάλωση καφέ, αλκοόλ αλλά και χυμού, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Προκαλούν ταχεία αποβολή νερού και δεν σταθεροποιούν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών.

7. Power Nap στο λεπτό...

Έχεις απόψε ραντεβού. Θέλεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς το απόγευμα ώστε να είσαι σε φόρμα το βράδυ. Έλα όμως που η υπερένταση της ημέρας δεν σε αφήνει να κλείσεις μάτι; Μυστικά για αποτελεσματικό Power nap. 

Τι μπορείς να κάνεις: Για να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς, καλό είναι να καταναλώσεις συγκεκριμένα φρούτα. Βάλε στο διατροφικό πλάνο σου, βερίκοκα και ροδάκινα. Θα καταφέρεις να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις.

Των φρονίμων τα παιδιά: Δεν θα είχες τέτοιο πρόβλημα αν την προηγούμενη ημέρα έπεφτες για ύπνο στην ώρα σου και δεν χαζοξενυχτούσες βλέποντας τηλεόραση. Πρόσεξε λοιπόν τον βραδινό ύπνο. Αν εκείνος είναι χορταστικός και αρκετός, τότε θα είσαι έτοιμη να διασκεδάσεις με την ψυχή σου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: