Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

H ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ! Θα αδυνατίσεις και θα αντιμετωπίσεις τις υψηλές θερμοκρασίες!


Και μόνο που αναπνέεις ιδρώνεις! Με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 40oC δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα. Η ζέστη σε αναγκάζει να είσαι  νωχελική και δυσκίνητη.  Άσε που όλοι σου λένε να τρως καλά, για να μην ζαλιστείς μέσα στη ζέστη. Που καιρός για δίαιτα!
Βρήκαμε το πρόγραμμα διατροφής που υπόσχεται να σε δροσίσει εσωτερικά, καταπολεμώντας τον καύσωνα και παράλληλα να σε βοηθήσει να συνεχίσεις την προσπάθεια να χάσεις κιλά.
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη ετοίμασε ένα μενού για να πας κόντρα στον καύσωνα και παράλληλα να χάσεις 1-2 κιλά. Γιατί με τη ζέστη οι ανάγκες σου για ενυδάτωση είναι πιο υψηλές. 

"Το καλοκαίρι είναι αυξημένες οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, μία απώλεια υγρών ίση με 2% επί του σωματικού μας βάρους αρκεί για να αρχίσει να μειώνεται η απόδοσή και η αντοχή μας" 

Αντιοξειδωτική ενυδάτωση

Η πολυπόθητη ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να συμβεί με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμοί). 

Και φυσικά δεν αρκεί μόνο το νερό για να δροσιστείς, αλλά και να αδυνατίσεις παράλληλα! "Μία εναλλακτική πρόταση του νερού αποτελούν τα παγωμένα ροφήματα (π.χ. τσάι), τα οποία αποτελούν τους καλοκαιρινούς μήνες έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπο για ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες και ζάχαρη. Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (3-4 ποτήρια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και με τη μείωση του κοιλιακού λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα" εξηγεί η κα. Καπώλη.
Κάνε κλικ επάνω στην κάρτα και δες το μενού που θα σε δροσίσει και θα σε αδυνατίσει


Ποιος ο ρόλος της σωστής ενυδάτωσης;

Το σώμα μας χρειάζεται δύο λίτρα υγρών την ημέρα, καθώς τόση είναι η ποσότητα του νερού που χάνουμε καθημερινά. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον ιδιαίτερο ρόλο του νερού στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος:

- Τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα.

- Την αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Tips για να βγεις νικήτρια στη μάχη με τις υψηλές θερμοκρασίες

Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου και τις συμβουλές αυτές που θα σε θωρακίσουν από την αποπνυκτική ζέστη:
- Πίνε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι)
- Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Απόφυγε τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά (όσπρια, κοκκινιστά, τηγανιτά, φαγητά με κρέμα γάλακτος)
- Το μεσημέρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές μπορείς να τρώς κάτι ελαφρύ και το κυρίως γεύμα το καταναλώνεις το βράδυ
- Απόφυγε τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Από τι κινδυνεύω αν δεν ενυδατώσω τον οργανισμό μου σωστά
Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών έχει παρενέργειες. Μειώνεται ο όγκος του πλάσματος του αίματος με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο. Χωρίς νερό, ο εγκέφαλος, οι μύες, και τα άλλα όργανα του σώματος δε μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. 

Τσέκαρε λοιπόν τα σημάδια και προσπάθησε να αναπληρώσεις τις ανάγκες του σώματός σου σε υγρά. Τα συμπτώματα είναι κόπωση, δυσκοιλιότητα, κυκλοφορικά προβλήματα, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξίας, διαταραχή συγκέντρωσης και μνήμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: