Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Είσαι ακόμη σε κάποιο νησί; Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να μην γυρίσεις με περιττά κιλά...


Το κύμα σκάει απολαυστικά στην παραλία. Ο ήλιος χαϊδεύει το πρόσωπό σου, ενώ ξαπλώνεις αναπαυτικά στην πετσέτα θαλάσσης... νιώθεις σαν να ζεις ένα όνειρο.
Και με τον εφιάλτη της ζυγαριάς που περιμένει υπομονετικά στο σπίτι να επιστρέψεις τι γίνεται; Αποστόμωσε τη ζυγαριά σου με μικρά μυστικά που θα σε κάνουν να απολαύσεις τις διακοπές διατηρώντας τη σιλουέτα σου άψογη!

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει μερικές απλές συμβουλές για το μενού των διακοπών:

Πάρε το πρωινό σου σαν βασιλιάς
Το γνωρίζεις... όλοι οι ειδικοί το φωνάζουν σε κάθε ευκαιρία. Και φυσικά όσο έτρεχες στη δουλειά και δεν είχες χρόνο είχες δικαιολογία. Τώρα όμως στις διακοπές τι σε εμποδίζει να πάρεις το απολαυστικό πρωινό που σου αξίζει; Θα σε κρατήσει για αρκετή ώρα, χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να τσιμπήσεις κάτι (το οποίο θα έχει συνήθως και αμέτρητες θερμίδες)

Καφεδάκι λοιπόν και:

- Ημίπαχο Γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως ή μπάρα δημητριακών
- Ημίπαχο Γάλα & μπισκότα με πολυδημητριακά ή πτι μπερ ολικής αλέσεως
- Ημίπαχο Γάλα & 2-3 φρυγανιές/κράκερ/κριτσίνια με μέλι ή μαρμελάδα & μαλακή μαργαρίνη ή τυρί χαμηλών λιπαρών ή ταχίνι ή αυγό βραστό
- Ημίπαχο Γάλα & 1 κουλούρι θεσσαλονίκης ή 1 κομμάτι κέικ
- Ημίπαχο Γάλα & 1 Τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

Φρουτένια συμμαχία
Μη μου πεις πως δυσκολεύεσαι στη θέα μιας ζουμερής φέτας καρπούζι; Ή ότι δυσανασχετείς όταν βλέπεις μεγάλα και τραγανά σταφύλια να σε πλησιάζουν; Είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και υγιεινό σνακ που θα βρεις εύκολα όπου και να βρίσκεσαι. 

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής και συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους. Ενυδατώνουν τον οργανισμό και σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες.

Ενυδάτωση δεν σημαίνει απλά και μόνο νερό!
Το νερό είναι το Α και το Ω των καλοκαιρινών διακοπών. Για να κρατάς τον οργανισμό σου καλά ενυδατωμένο, να μην κινδυνεύσεις από ζαλάδες εξαιτίας της ζέστης και να έχεις το πιο λαμπερό και φωτεινό δέρμα. Μην περιορίζεσαι όμως στο ευεργετικό νεράκι. Οι επιλογές σου είναι απεριόριστες! Εύκολες, γρήγορες και ταυτόχρονες απολαυστικές δροσιστικές προτάσεις είναι οι παρακάτω:

- Ανθρακούχο νερό με στιμμένο λεμόνι
- Σοκολάτα ρόφημα αναμεμειγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5% χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης
- Milkshake από γάλα 1,5% αναμεμειγμένο με φρούτα και λίγο μέλι
- Φυσικοί χυμοί από δροσερά φρούτα όπως: καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, ανανά
- Παγωμένο τσάι
- Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Αρκετά έκανες ηλιοθεραπεία...
Ωραία η ηλιοθεραπεία δεν λέω. Και αν την κάνεις σωστά και με μέτρο σε βοηθά μέχρι και να αδυνατίσεις. Όμως μην αφήνεις την μέρα σου να περνάει χωρίς να σηκωθείς από την ξαπλώστρα! Από μια απλή βόλτα στην παραλία ή και τρέξιμο στην άμμο, μέχρι ένα διασκεδαστικό σετ beach volley και φυσικά ενεργητικό κολύμπι στο νερό. Δες το σαν μια μορφή "θαλασσοθεραπείας" που θα βελτιώσει σημαντικά την κυτταρίτιδα και θα κάνει το δέρμα σου σφιχτό και λαμπερό.

Smart Snacks μεταξύ των γευμάτων
Η θάλασσα σε έπιασε και το στομάχι σου ζητάει επειγόντως κάτι. Μην βιαστείς να κάνεις την επιλογή μεταξύ τυρόπιτας, πίτσας ή προϊόντων γεμάτων τυριά και λάδια. Βρες τις πιο έξυπνες εναλλακτικές για ελαφρύ σνακ ή πρόχειρο γεύμα, όπως τις προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατρολφολόγος Γεωργία Καπώλη:

- Τοστ με ψωμί σίκαλης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή, ντομάτα
- Κουλούρι με σουσάμι ή κράκερ ολικής αλέσεως & τυρί χαμηλό σε λιπαρά
- Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή χυμοί
- Γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής αλέσεως
- Μπάρες ή μπισκότα δημητριακών
- Τονοσαλάτα ή σαλάτα ceasars
- Ντάκος κρητικός (κρίθινο παξιμάδι με ντομάτα, ελιές, ανθότυρο ή cottage cheese)
- Ρύζι με γιαούρτι
- Κρύα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σαλάτα

Στην υγειά μας... χωρίς κενές θερμίδες
Όταν η νύχτα πέσει για τα καλά  βάζεις τα αέρινα καλοκαιρινά σου ρούχα και είσαι έτοιμη για το beach bar. Φυσικά και θα πιεις κάτι. Το θέμα είναι να περάσεις στις διακοπές όσο καλύτερα γίνεται. Το αλκοόλ όμως θέλει μέτρο, για το καλό της υγείας σου και για να μην πάρεις κιλά χωρίς να το καταλάβεις!

Η ζέστη προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού και η κατανάλωση αλκοόλ επιτείνει το πρόβλημα. Απόφυγε τα βαριά ποτά και προτίμησε κρασάκι ή μπύρα. 1 κουτάκι μπύρα - 330 ml - ή ένα ποτήρι κρασί είναι αρκετό! Αν πάλι θέλεις να απολαύσεις ένα cocktail ζήτησε από τον barman να βάλει περισσότερο χυμό φρούτων και λιγότερο αλκόολ και ζάχαρη! Άλλωστε μερικά από τα πιο διάσημα cocktail έχουν στην πραγματικότητα πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: