Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ολα τα μυστικά για τις βαφές μαλλιών


43e03fcc3f90307c87fb222c0f679959
Όλες οι γυναίκες κατά καιρούς έχουν βάψει ή έχουν σκεφτεί να βάψουν τα µαλλιά µας αναζητώντας µια ανανέωση στην εµφάνιση και την ψυχολογία.
Και όλες έχουν διάφορες απορίες σχετικά µε τα χρώµατα και τις τεχνικές, αλλά και το πόσο επηρεάζουν τα µαλλιά, το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουµε.
Παρακάτω όλα σας τα ερωτήµατα βρίσκουν απάντηση...
Οι βαφές ποιο µέρος του τριχωτού της κεφαλής επηρεάζουν;
Σε άτοµα που είναι ευαίσθητα σε κάποιες βαφές καταρχάς επηρεάζεται το δέρµα δηµιουργώντας ενίοτε µια ερεθιστική δερµατίτιδα, η οποία εµφανίζεται µε κοκκίνισµα, κνησµό και καταλήγει σε απολέπιση. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αλλάξουµε τη βαφή που χρησιµοποιούµε ή, ακόµα καλύτερα, να µην βάφουµε τα µαλλιά µας.
Είναι καλύτερα να κάνουµε ανταύγειες;
Με µια λογική και όχι επιστηµονική εξήγηση οι ανταύγειες, αν µάλιστα γίνονται και σε κάποια απόσταση από το θύλακα της τρίχας (και άρα δεν αφορούν το δέρµα), επειδή εφαρµόζονται σε πολύ λιγότερες τρίχες αποτελούν σαφώς µια πιο ήπια προσέγγιση από τη βαφή.
Μπορεί η βαφή να µας προκαλέσει αλλεργία;
Αλλεργία αναπτύσσεται όταν ο οργανισµός έρθει σε επαφή µε το αντιγόνο, δηλαδή µε την ουσία που τον ερεθίζει. Αν η βαφή µάς προκαλέσει µία φορά δερµατίτιδα, την επόµενη µπορεί να είναι πολύ πιο έντονη και είναι πολύ πιθανό να εµφανιστεί και αλλεργία. Ενίοτε µάλιστα τα εξανθήµατα δεν περιορίζονται µόνο στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά µπορούν να επεκταθούν και στο πρόσωπο, τα µάτια, τα βλέφαρα, πίσω από τα αφτιά, το λαιµό και το στέρνο ή να εµφανιστεί και δυσκολία στην αναπνοή. Αν συµβεί κάτι τέτοιο, πρέπει σίγουρα να επισκεφτούµε δερµατολόγο. Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται πάντα πριν βάψουµε τα µαλλιά µας να κάνουµε ένα τεστ πίσω από το αφτί για να δούµε αν είµαστε αλλεργικοί.
Επιτρέπεται η βαφή στην περίοδο;
Ναι, αλλά δεν απορροφάται καλά γιατί αλλάζουν οι χηµικές καταστάσεις λόγω των ορµονικών διαφοροποιήσεων µε αποτέλεσµα να αλλάζουν και οι χηµικές δυνατότητες πρόσληψης.
Οι βαφές ευνοούν την τριχόπτωση;
Επειδή καταστρέφεται ο φλοιός και ο µυελός της τρίχας, οι τρίχες πέφτουν εύκολα. Άρα οι βαφές ευνοούν την τριχόπτωση αυτού του χαρακτήρα (λόγω φθοράς και θραύσης). Επίσης, αν κάποιος έχει τριχόπτωση και από άλλα αίτια, σίγουρα θα επιβαρυνθεί από τη βαφή.
Τι βλάβες προκαλούνται στις τρίχες;
Οι τρίχες όταν βάφονται συχνά γίνονται πορώδεις, ξηρές, θαµπές και εύθραυστες.
Μπορώ να κάνω βαφή και ισιωτική ή περµανάντ µαζί;
Σαφώς είναι ακόµα χειρότερο γιατί επιβαρύνονται περισσότερο τα µαλλιά, καθώς παρεµβαίνουν και άλλου είδους µηχανικές διαδικασίες. Αν όµως θέλουµε οπωσδήποτε να τα κάνουµε και τα δύο, µπορούµε να κάνουµε την περµανάντ ή την ισιωτική 10-15 ηµέρες πριν ή µετά τη βαφή ή τις ανταύγειες.
Τα χηµικά των βαφών διεισδύουν στο κεφάλι;
Ναι, αν υπάρχουν ανοικτές πληγές ή αν προκληθούν δερµατίτιδες.
Επιτρέπεται η βαφή στην εγκυµοσύνη;
Απαγορεύεται τόσο στην εγκυµοσύνη όσο και κατά το θηλασµό και καλό είναι να αποφεύγονται ακόµα και
οι ανταύγειες.
Οι βαφές καταπολεμούν τη λιπαρότητα;
Επειδή στεγνώνουν τα µαλλιά, δίνουν αρχικά αυτή την αίσθηση, αλλά δεν ισχύει στην ουσία καθώς µετά δηµιουργούνται πάλι συµπτώµατα στις τρίχες.
Τα ανοιχτόχρωµα µαλλιά επιβαρύνονται περισσότερο από τα σκούρα;
∆εν υπάρχουν στατιστικά δεδοµένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Τα µαλλιά γενικά όµως επιβαρύνονται σαφώς περισσότερο όταν από σκούρα θέλουµε να τα ανοίξουµε, καθώς η οξύτητα των βαφών είναι µεγαλύτερη.
Οι βαφές ασπρίζουν τα µαλλιά;
Όχι, η λεύκανση των τριχών γίνεται σε επίπεδο θυλάκων.
Το πότε θα ασπρίσουν τα µαλλιά µας είναι καταγεγραµµένο στα γονίδιά µας.
Οι βαφές επιβαρύνουν τα λίγα µαλλιά;
Εξαρτάται από το γιατί κάποιος έχει λίγα µαλλιά. Αν οφείλονται σε παθολογικούς λόγους, τότε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να µην καταστραφούν οι θύλακες που έµειναν. Αν πάλι έχει λίγα µαλλιά λόγω κληρονοµικότητας, θα πρέπει να ακολουθεί τις ίδιες προφυλάξεις µε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Τα άσπρα µαλλιά πρέπει να βάφονται;
Είναι ίσως η µόνη περίπτωση που η βαφή ενδείκνυται για ψυχολογικούς λόγους, ενώ η τρίχα δεν επιβαρύνεται περισσότερο. Θα πρέπει όµως στο χρώµα να µπαίνει οπωσδήποτε βάση γιατί µόνο έτσι γίνεται επικάλυψη των λευκών. Επίσης φροντίστε να επιλέγετε ανοιχτότερα χρώµατα, καθώς έτσι όταν βγαίνει η ρίζα δεν θα φαίνεται έντονη διαφορά.
Ευθύνονται οι βαφές για καρκίνο;
∆εν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αλλά ούτε και να αποκλείουν κάτι τέτοιο.
Οι φυτικές βαφές είναι το ίδιο αποτελεσµατικές;
Είναι σίγουρα λιγότερο επιβαρυντικές.
Η χένα είναι πιο ασφαλής;
Αν λάβουµε υπόψη τα συστατικά της, ναι. Ακόµα και η χένα όµως µπορεί να προκαλέσει συµπτώµατα ερεθισµού και αλλεργίας.
Πόσο συχνά πρέπει να βάφουµε τα µαλλιά µας;
Όσο πιο αραιά και πιο τοπικά τόσο καλύτερα. Είναι προτιµότερο να βάφουµε µόνο τη ρίζα και να πηγαίνουµε για µια γενική βαφή όσο πιο αραιά γίνεται. Εξάλλου η µόδα που θέλει τη ρίζα πιο σκούρα είναι µε το µέρος µας.
Η βαφή επηρεάζεται από τον ήλιο, την πισίνα και τη θάλασσα;
Ναι, γιατί τα µαλλιά αφυδατώνονται και το χρώµα θαµπώνει. Καλό είναι λοιπόν το καλοκαίρι να αποφεύγονται οι βαφές, να προσέχουµε και να ξεπλένουµε καλά τα µαλλιά µας και να τα ξεκουράζουµε από τις κοµµωτικές διεργασίες (πιστολάκι, ψαλίδι κ.λπ.). Μπορούµε βέβαια να τα προστατέψουµε µε καπέλο ή σκουφάκι για την πισίνα ή µε ειδικά ενυδατικά προϊόντα. Πρέπει να ξέρουµε όµως ότι τα τελευταία µπορεί να περιέχουν ουσίες που ερεθίζουν το δέρµα.
Το ντεκαπάζ θεωρείται ακραία µέθοδος;
Θεωρείται µια από τις πιο ισχυρές παρεµβάσεις στο τριχωτό της κεφαλής που µπορεί να προκαλέσει ανεπιθύµητες ενέργειες που µπορεί να φτάσουν µέχρι και θρυµµατισµού της τρίχας και δερµατίτιδα ερεθιστικού αλλά και αλλεργικού τύπου. Βέβαια, επειδή χρησιµοποιείται συνήθως στις ανταύγειες, αφορά πολύ µικρότερο αριθµό τριχών, οπότε ίσως είναι πιο ήπιο σε σχέση µε τη βαφή.
Μπορούµε να πετύχουµε δραστική αλλαγή στο χρώµα µε µια φυτική βαφή;
Μπορούµε να επιτύχουµε αξιόπιστη αλλαγή χρώµατος µέχρι και 3 τόνους πιο ανοιχτό, επειδή ακριβώς δεν περιέχουν αµµωνία ή οινόπνευµα, που µπορούν µεν να επιτύχουν δραστικές χρωµατικές αλλαγές, αλλά είναι επιθετικά προς τα µαλλιά. Μπορούµε όµως εύκολα να σκουρύνουµε τα µαλλιά σε όλους τους τόνους.
Τα γκρίζα µαλλιά είναι λιγότερο δεκτικά στη βαφή;
Όχι, όµως αν η τρίχα είναι πιο χοντρή, χρειάζονται µεγαλύτερο χρόνο αναµονής και εξειδικευµένα προϊόντα για µέγιστη κάλυψη.
Γίνεται να κάνουµε µία µεγάλη αλλαγή (π.χ. από µελαχρινό σε ξανθό) µε βαφή στο σπίτι;
Όχι, δεν γίνεται. Και γενικά δεν είναι σωστό να κάνουµε δραµατικές αλλαγές µε τη µία. Τεχνικά µπορούν να γίνουν, αλλά τα µαλλιά θα υποστούν σοκ. Καλό είναι λοιπόν το ξάνοιγµα να γίνει σταδιακά, µε προϊόντα πολύ καλής ποιότητας, από έµπειρο τεχνίτη σε κοµµωτήριο. Από την άλλη, ένα ξανθό µαλλί µπορεί να γίνει µαύρο πολύ εύκολα και µε µία φορά, απλά να µην ξεχνάτε ότι αυτό θα είναι «δρόµος χωρίς επιστροφή».
Από ποια ηλικία επιτρέπεται να βάφουµε τα µαλλιά µας;
∆εν υπάρχει ηλικιακή αντένδειξη. Σαφώς βέβαια όσο αργότερα τόσο καλύτερα.
Τι χαρακτηρίζει τις βαφές χωρίς αµµωνία;
Στη νέας γενιάς «µόνιµη οξειδωτική βαφή χωρίς αµµωνία», η αµµωνία έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο αλκαλικό παράγοντα και χαρίζει έως 100% κάλυψη λευκών και έως 4 τόνους ξάνοιγµα. Η «ηµι-µόνιµη οξειδωτική βαφή χωρίς αµµωνία» µε άλλο αλκαλικό παράγοντα βάφει στον ίδιο ή σε πιο σκούρο τόνο και απαιτεί τη χρήση οξυζενέ. Συνήθως διαρκεί έως 25 λουσίµατα, ενώ η κάλυψη λευκών φτάνει έως και το 70%. Η «ηµι-µόνιµη µη οξειδωτική βαφή χωρίς αµµωνία» είναι έτοιµη για χρήση, καθώς δεν χρειάζεται ανάµειξη µε οξυζενέ. Έχει τη δυνατότητα να βάφει στον ίδιο ή σε πιο σκούρο τόνο και διαρκεί έως 15 λουσίµατα.
Η κάλυψη λευκών φτάνει έως και το 40% και ουσιαστικά βάφει την επιφάνεια της τρίχας χωρίς να διεισδύει στο εσωτερικό της.
Τα πιο πυκνά ή µε χοντρή τρίχα µαλλιά χρειάζονται περισσότερη βαφή;
Συνήθως ναι, καθώς η χοντρή τρίχα απορροφά περισσότερα χρωστικά από µια λεπτή λόγω διαµέτρου. Επίσης, τα πιο χοντρά µαλλιά χρειάζονται συνήθως µεγαλύτερο χρόνο αναµονής ώστε τα χρωστικά να διεισδύσουν στο εσωτερικό της τρίχας.
Πώς διαλέγουµε τη σωστή βαφή;
Ο τόνος και η απόχρωση των µαλλιών, των µατιών και του δέρµατος προσδιορίζουν τον ιδιαίτερο χρωµατικό τύπο κάθε ατόµου. Αν το πρώτο πράγµα που προσέχετε σε ένα άτοµο είναι το χρώµα των µαλλιών του, τότε µάλλον πρόκειται για λάθος χρώµα.
Αν µετανιώσουµε, µπορούµε να κάνουµε άλλη βαφή στην ήδη υπάρχουσα και πότε;
Αν θέλουµε να σκουρύνουµε τα µαλλιά µας, γίνεται. Αν θέλουµε να τα ανοίξουµε όµως, δεν γίνεται µε βαφή γιατί η βαφή πάνω στη βαφή δεν ανοίγει, µόνο σκουραίνει.
Πόση ώρα πρέπει να αφήνουµε τη βαφή να δράσει πριν λουστούµε;
Ο χρόνος αναµονής αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης κάθε προϊόντος.
Είναι σωστό να κάνουµε βαφή πάνω από χένα;
Ποτέ δεν πρέπει να το κάνουµε αυτό γιατί τα µαλλιά µπορεί να «σπάσουν».
Πόση ώρα πρέπει να αφήνουµε τη βαφή να δράσει πριν λουστούµε;
Ο χρόνος αναµονής αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης κάθε προϊόντος.
Πώς συµπεριφέρονται τα κατεστραµµένα µαλλιά σε µια βαφή;
Τα κατεστραµµένα µαλλιά έχουν χάσει το εξωτερικό προστατευτικό στρώµα της τρίχας. Έτσι το χρώµα µπορεί να εισχωρεί εύκολα, αλλά από την άλλη µπορεί να µην διατηρείται και να ξεθωριάζει γρήγορα.
Μπορώ να συνδυάσω βαφή µε ανταύγειες ή επιβαρύνεται περισσότερο η τρίχα;
Κάθε τύπος µαλλιών είναι διαφορετικός, και οι τεχνικές που ακολουθούνται ποικίλλουν ανάλογα µε τις ανάγκες των µαλλιών και την επιθυµητή απόχρωση. Συνήθως όµως ένας colorist θα κάνει πρώτα ανταύγειες χρησιµοποιώντας ένα χαµηλότερο οξυζενέ και στη συνέχεια θα περάσει τη βαφή αφήνοντας τον κατάλληλο χρόνο αναµονής. Η διαδικασία αυτή δεν θα επιβαρύνει περισσότερο την τρίχα.
Τι θα χρειαστούµε για µια βαφή στο σπίτι;
Οπωσδήποτε γάντια, βαζελίνη ή ζελέ για το περίγραµµα (για να µην βαφτεί το µέτωπο), σαµπουάν και κρέµα για βαµµένα µαλλιά. Είναι σηµαντικό επίσης µία µέρα πριν να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας δοκιµάζοντας τη βαφή πίσω από το αφτί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: