Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Γιατί να επιλέξετε τη γυμναστική στο νερό


Το καλοκαίρι είναι εδώ. Η προπόνηση στο γυμναστήριο και γενικότερα η άσκηση γίνεται μαρτύριο. Θέλεις κάτι πιο ανάλαφρο, πιο δροσερό, πιο καλοκαρινό αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικό; Μπορείς να το έχεις.
Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτείς το νερό. Και έχεις πολλά να πάρεις.
Χωρίς τραυματισμούς
Εκτός από δημοφιλέστατος «προορισμός» του καλοκαιριού, το νερό είναι το πιο πιο ασφαλές περιβάλλον για να κάψεις θερμίδες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ως θεραπευτική άσκηση σε ανθρώπους με διάφορα προβλήματα υγείας και στην αποκατάσταση τραυματισμών. Από την στιγμή που θα κάνεις τη «βουτιά», όλες οι κινήσεις σου μπορούν να θεωρηθούν ως προπόνηση αντίστασης, καθώς το νερό δημιουργεί μια φυσική αντίσταση, ήπια και φιλική προς τις αρθρώσεις, χωρίς κραδασμούς και βίαιες κινήσεις. Αυτή η ιδιομορφία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται χαμηλή κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης προπόνησης, την καθιστά ιδανική ακόμα και για εγκύους. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρόκειται για ένα πολύ καλό τρόπο εκγύμνασης, ιδανικό για κάθε ηλικία, επίπεδο φυσικής κατάστασης ή προσωπική ιδιαιτερότητας. Άρα και για ‘σένα.
10 λόγοι για να επιλέξεις το νερό
1. Γυμνάζει όλες τις μυικές ομάδες, βελτιώνοντας τον μυϊκό τόνο και αυξάνοντας τη δύναμη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα του σώματος
2. Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και φυσική κατάσταση του ατόμου
3. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού, καθώς το νερό από μόνο του υποστηρίζει σχεδόν το 50% του βάρους του σώματος.
4. Ενεργοποιεί και καλεί το μυϊκό σύστημα να δουλέψει με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι έχει συνηθίσει, καθώς οι κινήσεις στο νερό είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της καθημερινής ζωής ή της προπόνησης εκτός νερού.
5. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, αφού προσφέρει φυσική αντίσταση.
6. Είναι ιδανικό για τις εγκύους, αφού διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλή και προσφέρει ασφαλές περιβάλλον χωρίς κραδασμούς και με μηδαμινές πιθανότητες ατυχήματος (για παράδειγμα λόγω έλλειψης ισορροπίας, όπως θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκτός νερού προπόνησης). Επίσης, οι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο νερό είναι πολύ χαμηλότεροι από ότι έξω από αυτό (κάτι που συστήνεται να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες, αλλά και άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας).
7. Είναι ιδανικό για ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα, πόνους στην μέση, τραυματισμούς στις αρθρώσεις και γενικότερα μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και από καρδιακές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται για υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
8. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση στο νερό επιδρά θετικά, έως και θεραπευτικά, σε ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες, ενώ βοηθά ορισμένες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.
9. Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός και ευχάριστος τρόπος άσκησης, αναζωογονητικός και αγχολυτικός: Οι κολυμβητές και όσοι ασκούνται στο νερό αισθάνονται ιδιαίτερη ευεξία μετά την άσκηση, χωρίς να νιώθουν τα «πιασίματα» της συνηθισμένης προπόνησης πχ σε ένα γυμναστήριο.
10. Προσφέρει στο μυϊκό σύστημα ένα είδος φυσικού μασάζ, ανακουφίζοντας από πόνους και πιασίματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: