Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Καλοκαιρινές απολαύσεις, δίχως τύψεις


Το καλοκαίρι και οι διακοπές δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τα περιττά κιλά. Πώς μπορείτε να κρατήσετε την ιδανική σιλουέτα και στην παραλία; Απλές συμβουλές και hot tips από ειδικούς μας βοηθούν να παραμείνουμε κομψές, χωρίς να στερηθούμε!
Ολο τον χειμώνα δουλέψατε σκληρά για να φροντίσετε τη γραμμή σας. Συχνές επισκέψεις στο γυμναστήριο και προσεκτική διατροφή ώστε να μη… φοβάστε το μπικίνι και τις εμφανίσεις στην παραλία. Τα καταφέρατε, όμως τώρα οι νοστιμιές στο ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, τα κοκτέιλ στο beach bar και ο καθαρός αέρας της εξοχής που σας ανοίγουν την όρεξη απειλούν να καταστρέψουν τη σιλουέτα που με κόπο χτίσατε. Τι θα κάνετε; Πώς θα αντισταθείτε στον πειρασμό;
Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε τα λαχταριστά πιάτα που προσφέρουν τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια και φυσικά να μην παχύνετε, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών και να εφαρμόσετε μερικά έξυπνα τρικ!
Εξυπνες συμβουλές
- Είναι ίσως η συμβουλή που δίνει πρώτη απ’ όλες η πλειονότητα των διαιτολόγων: φροντίστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλή ώρα. Ετσι, δεν θα πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό όταν καθίσετε στο τραπέζι.
- Ακόμη και στις διακοπές είναι καλό να προσπαθείτε να απολαμβάνετε το κάθε γεύμα περίπου την ίδια ώρα και να μην έχετε αποκλίσεις πάνω από μία ώρα.
- Στο βασικό γεύμα της ημέρας, που θα πρέπει να είναι το μεσημεριανό, είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία.
- Είτε βρίσκεστε στο εξοχικό είτε σε ταβέρνα είναι προτιμότερο να γευτείτε μικρή ποσότητα από το φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι από το να γυρίσετε την πλάτη σε ό,τι νομίζετε πως θα σας παχύνει, αφού κάτι τέτοιο θα σας δημιοουργήσει… στερητικό σύνδρομο! Πάρτε μπροστά σας ένα μικρό πιάτο, γεμίστε το με μικρές ποσότητες από τα φαγητά που θέλετε να γευτείτε και απολαύστε τη μερίδα σας, χωρίς όμως να σερβιριστείτε για δεύτερη φορά. Ετσι θα κρατήσετε το μέτρο στην πρόσληψη των θερμίδων.
- Στις διακοπές περιορίστε το αλκοόλ στα δύο ποτήρια την ημέρα και προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, όπως είναι το κρασί και η μπίρα.

Στο εστιατόριο

Αν τρώτε έξω μία φορά την εβδομάδα, δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επειδή όμως στις διακοπές τρώμε πολύ συχνά έξω, οφείλουμε να ακολουθήσουμε μερικούς κανόνες που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Μελετήστε προσεκτικά τον κατάλογο και ρωτήστε για το περιεχόμενο του κάθε πιάτου. Είναι φρέσκια ή κατεψυγμένη η πρώτη ύλη, έχει σάλτσα, είναι ψητό… Αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Αναζητήστε στον κατάλογο σαλάτες, ψητά και λαδερά πιάτα και επιλέξτε εκείνα που προτιμάτε με κριτήριο και την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν στον οργανισμό μας. Γι’ αυτόν τον σκοπό είναι σημαντικό να επιλέγετε ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από φαγητά.
- Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το ντιπ ή ό,τι άλλο συνοδεύει το ψωμί, ζητήστε τουλάχιστον να σας το φέρουν μαζί με το φαγητό, ώστε να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα ψωμιού όσο περιμένετε το φαγητό σας.
- Αν φάτε μία φέτα ψωμί, τότε μη δοκιμάσετε κάποιο άλλο φαγητό με άμυλο, όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά…
- Αντικαταστήστε το ορεκτικό με μία υγιεινή σαλάτα.
- Προτιμήστε τα ψητά από τα τηγανητά.
- Αποφύγετε τα περίπλοκα πιάτα που περιέχουν σάλτσες, κρέμα γάλακτος ή μαγιονέζα.
- Να προτιμάτε τα ψάρια και να αποφεύγετε τα θαλασσινά, καθώς ανεβάζουν τη χοληστερίνη.
- Τέλος, αντισταθείτε στο γλυκό και προτιμήστε για επιδόρπιο φρέσκα φρούτα.

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ψαρικά;

Συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε μια ποικιλία από θαλασσινά, πολλά ορεκτικά και μερικά κυρίως πιάτα που βάζουμε «στη μέση» για να τα μοιραστούμε με την παρέα. Είναι ένας ωραίος τρόπος για να γευτούμε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πιάτα, όμως έτσι «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με πολλές θερμίδες. Αλήθεια, ξέρετε πόσες θερμίδες έχουν τα παραδοσιακά πιάτα μιας ταβέρνας;
- Χταπόδι: αν και με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως σχεδόν όλα τα θαλασσινά, το χταπόδι αποκτά ιδιαίτερη θερμιδική δύναμη όταν μαγειρεύεται ξιδάτο (250 θερμίδες/μερίδα) ή κρασάτο (287 θερμίδες/μερίδα). Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το χταπόδι πιλάφι ή με κοφτό μακαρονάκι (420 θερμίδες/μερίδα) και να προτιμάμε το ψητό χταπόδι (93 θερμίδες/μερίδα).
- Καλαμαράκια: ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα, το αγαπημένο ίσως των μικρών παιδιών, δεν πρέπει να καταναλώνεται τηγανητό (200 θερμίδες/μερίδα), καθώς επιβαρύνεται με λιπαρά, αλλά ψητό (75 θερμίδες/μερίδα) που αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή. Επιπλέον, το γεμιστό καλαμάρι (370 θερμίδες/μερίδα) προσδίδει αρκετές θερμίδες λόγω της γέμισης.
- Γαρίδες: είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τις μεγάλες γαρίδες που θα τις γευτούμε ψητές ή βραστές (100 θερμίδες/μερίδα) και όχι τηγανητές (240 θερμίδες/μερίδα) ή πανέ, οπότε και αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπος. Το ίδιο ισχύει και για τις καραβίδες και φυσικά τον αστακό που εφόσον τον απολαύσουμε ψητό θα μας προσφέρει μόνο 100 θερμίδες (τα 100γρ.). Φυσικά, όπως όλοι μπορούμε να φανταστούμε δεν ισχύει το ίδιο για την αστακομακαρονάδα.
- Ψάρια: Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, άρα και σε θερμίδες, ενώ προσφέρουν στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά. Ασφαλώς είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ψητά κι όχι τηγανητά, αφού έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με έξτρα θερμίδες από το τηγάνισμα με λάδι. Συνοδέψτε το ψάρι σας με βραστά λαχανικά και μία φέτα ψωμί ώστε να λαμβάνετε με αυτόν τον τρόπο όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν θα σας πει να μην παραγγείλετε μια μερίδα τηγανητά μπαρμπούνια (250 θερμίδες/μερίδα), αν τα αγαπάτε. Απλώς πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν παραπάνω θερμίδες και γι’ αυτό θα πρέπει να προσαρμόσετε το υπόλοιπο γεύμα σας ανάλογα. Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή μας, καθώς εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με τα πολύτιμα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, ακριβώς όμως επειδή είναι λιπαρά ψάρια, οφείλουμε να τα καταναλώνουμε ψητά ή στον ατμό.

Γευστικές προτάσεις που δεν παχαίνουν

- Αντί για χωριάτικη σαλάτα που δίνει περίπου 500 θερμίδες, προτιμήστε τα βραστά χόρτα (μόνο 95 θερμίδες), τα βραστά κολοκυθάκια (145 θερμίδες) ή τη σαλάτα μαρούλι (150 θερμίδες).
- Στην ίδια λογική, γυρίστε την πλάτη στις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε το ρύζι. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα τηγανητά, όπως τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες.
- Για το κυρίως, η πιο ασφαλής επιλογή είναι στη λίστα με τα φαγητά «της ώρας». Μπριζόλα, στήθος κοτόπουλου, μοσχαρίσιο σουβλάκι ή μια μερίδα μπιφτέκια που θα ψηθούν στα κάρβουνα θα σας χορτάσουν και δεν θα σας φορτώσουν με περιττές θερμίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: