Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Πώς θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών

Πώς θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών
Πολλοί από εμάς στις διακοπές ξέχασαν τους κανόνες τις υγιεινής διατροφής και «τσίμπησαν» κάτι παραπάνω. Η ζυγαριά είναι εκεί, αδιάψευστος μάρτυρας της κραιπάλης.
Για να επανέλθουμε στο πρότερο βάρος μας πρέπει να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις που αναφέρονται στη συνέχεια!





  • Μικρά και συχνά γεύματα
Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην αποφυγή κόπωσης, εκνευρισμού και πείνας που συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια στερητικών διαιτών. Με λίγα λόγια με αυτή την τακτική το πρόγραμμα διατροφής γίνεται πιο ευχάριστο και πιο εύκολο στην τήρηση του ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μείωση της κατανάλωσης λιπών
Είναι γνωστό πως όσα περισσότερα λιπαρά περιέχει ένα γεύμα τόσο περισσότερες θερμίδες θα αποδώσει στον οργανισμό μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, θα πρέπει να περιορίσουμε και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος. Έτσι, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε την κατανάλωση λιπαρών κομματιών του κρέατος με κομμάτια με λιγότερο λίπος όπως το φιλέτο μόσχου ή το ψαρονέφρι. Ακόμη μπορούμε να ελαττώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος το οποίο θα αντικαταστήσουμε με ψάρι και λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα). Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί στην ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε. Σαν μαγειρικό λίπος χρησιμοποιούμε πάντα το ελαιόλαδο το οποίο όμως πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Τέλος μία βασική πηγή λίπους είναι τα γλυκά τα οποία περιέχουν συχνά κρέμα γάλακτος και βούτυρο σε πολύ μεγάλες ποσότητες. 


  • Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες επιταχύνουν τον κορεσμό και έτσι το αίσθημα της πείνας μειώνεται αισθητά παρότι καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα τροφής. Σύμφωνα με τα πρότυπα τις Μεσογειακής διατροφής προτείνεται η κατανάλωση 3-4 φρούτων ημερησίως καθώς και η κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών.
  • Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων
Η καθημερινή καταγραφή των γευμάτων βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα πιθανά λάθη που έχουμε κάνει, να αξιολογήσουμε και να ελέγξουμε τη συνέπεια και την προσπάθειά μας.
  • Συστηματική άσκηση
Σύμφωνα με το Αμερικάνικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, με 250 λεπτά άσκησης την εβδομάδα βοηθούν τον οργανισμό τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στη διατήρηση της καλής υγείας. Προτείνεται αερόβια άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι. Ακόμα, η άσκηση μπορεί να αυξηθεί αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες όπως να προτιμήσουμε για τις μετακινήσεις μας το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο αντί του αυτοκινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: