Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Πώς θα αποκτήσετε τέλειες γάμπες;


PostFt30Περπατήστε ξυπόλητοι στην άμμο. Το barefoot βάδιμα αποτελεί το νέο trend του καλοκαιριού! Βοηθά στη φυσική κατάσταση, αναζωογονεί και καίει θερμίδες διασκεδαστικά σε μικρότερο χρόνο σε σχέση με το περπάτημα στην άσφαλτο ή στον διάδρομο του γυμναστηρίου.

Τι κάνειΤο ξυπόλητο περπάτημα στην άμμο, σύμφωνα με μελέτες, απαιτεί περίπου 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεστε σε μια σκληρή επιφάνεια. Μάλιστα, όταν γίνεται σε πιο αργό ρυθμό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη κι από το τζόκινγκ! Επίσης, θα νιώσετε μια νέα εμπειρία στον τρόπο με τον οποίο περπατάτε και θα έρθετε σε επαφή με τη φύση. Το να περπατά κανείς ξυπόλητος δεν έχει την ίδια αίσθηση όταν φορά τα παπούτσια του. Ουσιαστικά επανεκπαιδεύει το σώμα του για το πώς να περπατά. Το ξυπόλητο περπάτημα δεν είναι για όλους, πόσο μάλλον για ανθρώπους με προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία και τη μέση, ωστόσο όμως:
Καίει περισσότερες θερμίδες από το απλό περπάτημα επειδή ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος.
Ενδυναμώνει τις γάμπες.
Συμβάλλει στο καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό.
Βοηθά στην καλή διάθεση και μειώνει την κατάθλιψη.
Πώς να περπατήσετεΞεκινήστε στην υγρή άμμο για προθέρμανση και προχωρήστε στη στεγνή άμμο. Μπορείτε να περπατάτε εναλλάξ μεταξύ υγρής και στεγνής άμμου μέχρι να βελτιώσετε την αντοχή σας και ενδυναμώσετε τα πόδια σας. Έτσι, σταδιακά θα αυξήσετε τη διάρκεια ή και το ρυθμό που προχωράτε. Τελειώστε περπατώντας αργά, χαλαρώνοντας όλο το πέλμα. Μπορείτε να κάνετε κάποιες διατάσεις για 1 –2 λεπτά για τα πόδια για να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Τι να προσέχετεΤα βήματά σας: Επειδή όταν τρέχετε ή περπατάτε στην άμμο, το πόδι βουλιάζει σε αυτή και έτσι κουράζει τους μυς γι’ αυτό προσπαθήστε να κάνετε μικρά βήματα και να περπατάτε στην αρχή στην υγρή άμμο κοντά στο νερό.
Την κλίση του εδάφους: Αποφύγετε να περπατάτε σε έντονο ρυθμό στην άμμο, όταν έχει κλίση προς τη θάλασσα για αρκετή ώρα.
Τους τραυματισμούς: Το έντονο περπάτημα με γυμνά πόδια χωρίς υποστήριξη μπορεί να προκαλέσουν από ενοχλήσεις έως και πόνους στις κνήμες, ακόμα και ερεθισμό των αχίλλειων τενόντων. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα ειδικά παπούτσια που υπάρχουν για περπάτημα στην άμμο. Απευθυνθείτε σε μεγάλα καταστήματα αθλητικών ειδών.


 
Αν θέλετε να ενδυναμώσετε τις γάμπες σας περπατήστε για λίγα λεπτά στις μύτες των ποδιών σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: