Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Τα κλειδιά της επιτυχημένης δίαιτας!


Φρουτάκι το φρουτάκι, θα φτιάξεις σωματάκι!
Λίγο πριν τις διακοπές και δεν ξέρω καμία φίλη ή γνωστή που να μην προσέχει τη διατροφή της ή να μην ακολουθεί κάποιου είδους ιδιαίτερη διατροφή ή δίαιτα. Φυσικά, δίαιτες υπάρχουν πολλές.
Το πώς κάνεις τη διατροφή και το ποιά είναι τα σημαντικά (ή τα πιο ασήμαντα ) στοιχεία παραμένουν κοινά για όλες μας. Δες τι μετράει σε μια δίαιτα και φυσικά τι μπορείς να αγνοήσεις.
Σημαντικό: η σωστή ποσότητα φαγητού στο πιάτο
Σιγά μην ζυγίσω το καρπούζι,  για να βρω τις θερμίδες!
Οι μερίδες φαγητού που σου σερβίρουν στα εστιατόρια αλλά και ακόμα και το πιάτο που γεμίζεις στο σπίτι, μπορεί να σε παχύνει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις το πιάτο (νοητά) σε τέσσερα κομμάτια. Το ένα θα περιέχει άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο). Το δεύτερου δατάνθρακες με υψηλή ποσότητα σιδήρου (ζυμαρικά ολικής άλεσης) ενώ το υπόλοιπο μισό θα έχει φρούτα και λαχανικά.
Ασήμαντο: το υπολογίζεις και την τελευταία θερμίδα
Σίγουρα ο υπολογισμός των θερμίδων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να τηρείς κάποια όρια. Όμως, η εμμονή με τις θερμίδες μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όχι μόνο είναι κουραστικό να γνωρίζεις πόσες θερμίδες περιέχει κάθε τροφή αλλά φτάνεις να μετράς τις θερμίδες των τροφών που ο οργανισμός σου χρειάζεται πάνω απ όλα. Ξέχνα το ζύγισμα σε φρούτα και λαχανικά τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αρνητικές θερμίδες και δεν βλάπτουν ούτε τη δίαιτα ούτε και τον οργανισμό σου.
Σημαντικό: να μην λείπουν από τη διατροφή σου τα απαραίτητα λιπαρά
Δείξε προτίμηση στα υγιεινά μονοακόρεαστα λιπαρά όπως είναι εκείνα που περιέχονται στα φυστίκα, στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Απλά, μείωσε την κατανάλωση λιπαρών στο 30% της συνολικής ποσότητας φαγητού που καταναλώνεις.
Ασήμαντο: το να καταναλώνεις τροφές χωρίς λιπαρά
Σίγουρα, καλό είναι να μην καταναλώνεις πολυακόρεστα και μεταλλαγμένα λιπαρά. Όμως, δεν πρέπει να βγάλεις και τα καλά λίπη από τη διατροφή σου. Για παράδειγμα, τα υγιεινά Ω-3 λιπαρά διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού πολύ περισσότερο από άλλα τρόφιμα, άρα τρως λιγότερο.
Σημαντικό: να ακολουθείς μια διατροφή με υψηλά ποσοστά σιδήρου
Ο σίδηρος ικανοποιεί την πείνα σου γρηγορότερα και σε βοηθά να τρως λιγότερο τελικά. Ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 25 γραμμάρια σιδήρου καθημερινά μέσα από τροφές όπως : τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι καρποί, τα φρούτα, το ψωμί και τα λαχανικά.
Ασήμαντο: να υπολογίζεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις με ευλάβεια
Είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη μπορεί να γίνει ο κρυφός εχθρός της δίαιτάς σου. Όμως, η ζάχαρη είναι μια μεταβλητή που δεν μπορείς να ελέγξεις ακριβώς γιατί μπορεί να υπάρχει φυσικά σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνεις. Άρα, πρόσεξε την κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης όσο μπορείς αλλά χωρίς υπερβολές και επικέντρωσε την προσοχή σου σε άλλες διατροφικές μεταβλητές που μπορείς να ελέγξεις καλύτερα.
Σημαντικό: να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σου
Ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθείς, μην κόβεις τα λιπαρά οξέα - που θα βρεις στα αμύγδαλα και το αβοκάντο- από την διατροφή σου. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια διατροφή που στηριζόταν στα λιπαρά οξέα έχασαν 50% περισσότερο βάρος από εκείνους που κατανάλωναν το ίδιο αριθμό θερμίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: