Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Βάλτε γεύση, χωρίς να «βάλετε» κιλά


PostAd34Μην το παρακάνετε με τα καρυκεύματα. Απλά ακολούθησε αυτά τα μυστικά και φάτε νόστιμα χωρίς όμως να φορτωθείτε με θερμίδες.

Οι πιο έμπειροι στην υγιεινή διατροφή ξέρουν τα βασικά που πρέπει να προσέξουν όταν τρώνε έξω (Φρουτοσαλάτα; Ναι. Πατατοσαλάτα; Όχι.). Όμως, ακόμα και ο πιο προσεκτικός σχετικά με τις θερμίδες μπορεί να παραβλέψει λίγη μαγιονέζα εδώ ή μια τριπλή δόση κέτσαπ εκεί. Γι’ αυτό προσθέστε πολλή γεύση στο φαγητό έναντι ελάχιστων θερμίδων.

Μουστάρδα
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μηδέν θερμίδες ενώ ακόμα και η γλυκιά μουστάρδα με την οριακή ποσότητα ζάχαρης έχει μόλις 5 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.

Κέτσαπ και σος μπάρμπεκιου
Δεν έχουν πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων –το κέτσαπ έχει 15 ανά κουταλάκι ενώ η σος μπάρμπεκιου έχει 20- αλλά τις αναπληρώνουν με την ποσότητα: αν σας αρέσουν, έχετε την τάση να βάζετε πολύ. Δοκιμάστε να γαρνίρετε το μπιφτέκι ή το χοτ-ντογκ με σάλτσα ντομάτας. Ακόμα και η συσκευασμένη έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι από το κέτσαπ. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κέτσαπ ή τη σος, ρίξτε μία δόση, όχι μεγαλύτερη από μισό νόμισμα ευρώ, στο πιάτο σου. Θα βάζετε έτσι λιγότερο απ’ ό,τι αν ρίχνατε ανέμελα με το μπουκάλι.

Dressing σαλάτας
Τα περισσότερα κρεμώδη dressing, ακόμα και αυτά που αποκαλούνται «light», έχουν 45 με 70 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Προτιμήστε τη βινεγκρέτ με μπαλσάμικο ή φτιάξτε τη δική σας χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο με χυμό λεμόνι, ξύδι ή καυτερή σάλτσα.

Μαγιονέζα
Η κανονική μαγιονέζα έχει γύρω στις 100 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ενώ οι εκδοχές με χαμηλά λιπαρά  δε σημαίνει ότι στερούνται θερμίδων. Τι μπορείς να κάνεις; Αναμείξτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα με μουστάρδα και απλώστε τη με φειδώ στο σάντουιτς. Εναλλακτικά, μπορείτε να γαρνίρετε το ψωμάκι με ένα τρίτο έως μισό φλιτζάνι γιαούρτι ανακατεμένο με μία κουταλιά μουστάρδας. Προσθέτει πολλή γεύση, ωραία υφή και χορταίνει.

Βούτυρο
Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα λίπους, δοκιμάστε να τονίσετε τη γεύση των φαγητών με ελαιόλαδο και μυρωδικά. Επίσης, σας έχω μία συνταγή για το μπάρμπεκιου: βάλτε ένα καλαμπόκι στη σχάρα, και αντί για βούτυριο ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού και μετά πασπάλισέ το με σκόνη τσίλι  ή αλατοπίπερο. Έτσι τρώνε το καλαμπόκι στο Μεξικό και είναι πεντανόστιμο!

Και.......


 
Μην ξεχνάτε να βάζετε αρκετά μυρωδικά στις σαλάτες ή τα φαγητά σας. Η ελληνική φύση έχει πολλά από αυτά και μάλιστα έχουν αντιοξειδωτική δράση: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, βασιλικός…

Δεν υπάρχουν σχόλια: