Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Tι πρέπει να τρως για να μακρύνουν τα μαλλιά σου και άλλα μυστικά μετά τις διακοπές...


Τα μαλλιά του Χειμώνα θέλουν το sleek look να πρωταγωνιστεί.  Για να πετύχεις, όμως, το παραπάνω trend πρέπει να ξεκινήσεις από μια πολύ καλή βάση.
Σε απλά ελληνικά, τα μαλλιά σου πρέπει να είναι α) φροντισμένα β) ενυδατωμένα γ) υγιή. Ουτοπία; Όχι!

Στάσου μπροστά από το ψυγείο σου και τσέκαρε τις τροφές εκείνες που θα σου χαρίσουν οοοοοολα τα παραπάνω. Bonus tip: η διαιτολόγος- διατροφολόγος μας, Κική Γιούτα έχει και το μαγικό εκείνο προϊόν που θα βοηθήσει τα μαλλιά σου να μακρύνουν γρηγορότερα. Και ξέρω πόσο πολύ το θέλετε κάποιες εκεί έξω!

Γνωρίζοντας την τρίχα...
 Η δομή της τρίχας εξαρτάται από την παραγωγή της κερατίνης  μίας πρωτείνης που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από κυστίνη . Η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ που κάνει την τρίχα εξαιρετικά ανθεκτική και ελαστική . 
 
Τροφές για super λαμπερά μαλλιά. 


Σίδηρος



Είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς . Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά , σπανάκι , θαλασσινά , συκώτι , όσπρια , σύκα .

Ασβέστιο 


Ο ρόλος του ασβεστίου είναι να βοηθήσει να μακραίνουν τα μαλλιά χωρίς να σπάνε και να είναι θαμπά και άτονα . Τροφές που δίνουν ασβέστιο τυριά , ψάρια , καρύδια , γάλα , αυγά , φρούτα. 






Ψευδάργυρος 


Η αποστολή του ψευδαργύρου είναι σπουδαία . Συμμετέχει στον μεταβολισμό και τη σύνθεση νουκλεικών οξέων , πρωτεινών ( βασικός ο ρόλος του στην σύνθεση της κερατίνης ) ,  βοηθά την ανάπτυξη , την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού , τη σεξουαλική ανάπτυξη . Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην μερική  ή ολική απώλεια τους . Πηγές ψευδαργύρου διατροφή πλούσια σε πρωτείνες δίνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου . Τα οστρακόδερμα , τα μαλάκια , τα εντόσθια , το κρέας , τα σύκα , τα μανιτάρια , το φύτρο δημητριακών , τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και οι ξηρού καρποί .


Βιταμίνη Β12


Είναι υδατοδιαλυτή , συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων . Η δουλειά των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος , όπως είναι και τα μαλλιά . Η ανεπάρκεια Β12 οδηγεί σε μαλλιά θαμπά , εύθραστα και αυτό συμβαίνει λόγο της απουσίας οξυγόνου . Πηγές Β12 είναι όλα τα ζωικά τρόφιμα και κυρίως τα εντόσθια ,όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά προιόντα που έχουν υποστεί βακτηριακή ζύμωση.


Βιταμίνη C


Είναι υδατοδιαλυτή ,είναι αναγκαία για την σύνθεση του κολλαγόνου , είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό , αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο .Βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως πιπεριά , λάχανο , ντομάτα , κουνουπίδι , μαιντανός , εσπεριδοειδή , ακτινίδιο , φράουλα , ροδάκινο  . Στα ζωικά τρόφιμα η περιεκτικότητα είναι μικρή και κατά την παστερίωση χάνεται ένα μέρος της. 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η θερμική επεξεργασία και η οξείδωση καταστρέφουν την βιταμίνη C .


Βιταμίνη Α


Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη , βρίσκεται στο συκώτι , τα γαλακτοκομικά , στις σαρδέλες , στο σολομό , στον κρόκο του αυγού , σε ηπατέλαια  . Τα καροτένια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βρίσκεται στα καρότα , τα βερίκοκα , την ντομάτα , τα σπανάκι , το πεπόνι , το ροδάκινο , όπως επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο πράσινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σημαντικές είναι οι απώλειες σε βιταμίνη Α κατά την αφυδάτωση των τροφίμων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: