Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μπορεί να φταίνε τα γονίδια που κληρονόμησες και δεν αδυνατίζεις! Μάθε τι μπορείς να κάνεις...


Μπορεί η κληρονομικότητα να σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι και σου αξίζει;

Πάντα μια σωστή προσπάθεια με ισορροπημένη διατροφή είναι η πιο πειστική απάντηση στα περιττά κιλά. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς όμως διευκρινίζει ότι "ναι". "Η παχυσαρκία ή η τάση για εμφάνιση παχυσαρκίας καθορίζεται από την κληρονομικότητα και το γενετικό μας κώδικα"! 

Δηλαδή τι; 

Fight your genes

Πριν πέσεις στον καναπέ και καταθέσεις τα όπλα, πρέπει να μάθεις με τι έχεις να κάνεις και πως να καταπολεμήσεις τα ίδια σου τα γονίδια. "Τα γονίδια ενός ανθρώπου επηρεάζουν πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και σχετίζονται άμεσα με την ενεργειακή πρόσληψη και κατανάλωση" εξηγεί ο κ. Κριαράς. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως υπάρχουν ορμόνες που θα βοηθήσουν ή θα μπλοκάρουν την εκστρατεία σου κατά των περιττών κιλών. 

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας εξηγεί ποιες είναι αυτές και τι μπορείς να κάνεις για να... "τις φέρεις με τα νερά σου"!

POMC
Μπορεί να σου θυμίζει πλαστικό εξάρτημα από τη φουσκωτή βάρκα των διακοπών είναι όμως ένα είδος πρωτεΐνης που παράγεται στον υποθάλαμο -μέρος του εγκεφάλου- του ανθρώπινου σώματος. 

Πώς επηρεάζει το βάρος;
 Αν η POMC μειωθεί δραματικά ή ακόμη εξαφανιστεί, τότε χάνεις την αίσθηση του μέτρου στο φαγητό. Αυτή η εξαφάνιση της αίσθησης της όρεξης έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να τρώει ακατάσχετα. 

Τι μπορείς να κάνεις; Μπορεί να ανήκει στις πρωτεΐνες, δεν είναι όμως από αυτές που μπορείς να βρεις στις τροφές. Για να μπορέσεις να ρυθμίσεις την παραγωγή της πρωτεΐνης αυτής καλό θα ήταν να αυξήσεις την κατανάλωση θαλασσινών και ιωδιούχων τροφίμων.

Health Tip
: Τα θαλασσινά θα σου προσφέρουν την ισορροπία που αναζητάς, πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτική αν έχεις κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου αδένα. 

UCP

Την επόμενη φορά που κάποιος σου μιλήσει για τις UCP θα ξέρεις πως δεν πρόκειται για κάποιο πανεπιστήμιο στο Λονδίνο. Είναι πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό και συγκεκριμένα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του. 

Πώς επηρεάζει το βάρος;
 Οι UCP κάνουν μια δύσκολη αλλά πολύ ευχάριστη για τη σιλουέτα σου δουλειά. "Σπρώχνουν" τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια, την οποία και αναζητούν κυρίως στο λίπος. Αυτό σημαίνει πως "επιτίθενται" στο αποθηκευμένο λίπος για να το αξιοποιήσουν ως ενέργεια, προκαλώντας την καύση του. Όπως καταλαβαίνεις αν δεν έχεις τις κατάλληλες ποσότητες, τότε το λίπος δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε ως ενέργεια και παραμένει στο σώμα. 

Τι μπορείς να κάνεις; Προκειμένου να καταφέρεις να αυξήσεις την ποσότητα UCP στον οργανισμό φρόντισε να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου λευκό κρέας -κοτόπουλο ή γαλοπούλα- αλλά και να μην παραλείπεις να του προσφέρεις κατεχίνες. Οι "διάσημες" κατεχίνες που βρίσκονται κυρίως στο τσάι, εκτός από την αύξηση του μεταβολισμού, έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν και τον ρυθμό δημιουργίας των συγκεκριμένων πρωτεΐνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: