Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί δεν σταματάμε ποτέ στα πρώτα τσιπς;


Σας έχει τύχει να απλώσετε το χέρι σας να πάρετε ένα μόνο πατατάκι και μετά να μην μπορείτε να σταματήσετε, πριν καταναλώσετε ολόκληρη τη σακούλα;

Απάντηση στην ερώτηση γιατί κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό, έδωσαν πρόσφατα αμερικανοί επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι τροφές που τηγανίζονται σε λίπος, όπως οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς, «πυροδοτούν» στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, που ονομάζονται ενδοκαναβινοειδείς ουσίες. Αυτές οι ουσίες - που τις εκλύει ο ίδιος ο οργανισμός - είναι εξαιρετικά εθιστικές, λένε οι ερευνητές και μάλιστα όπως αποδείχθηκε, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS), στο οποίο η επικεφαλής της ερευνητικής επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι διατύπωσε τα συμπεράσματά της: Ο μηχανισμός έκλυσης των ενδοκαναβινοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό, υποστηρίζει, κρύβεται στα βάθη των αιώνων και την εξελικτική ιστορία των θηλαστικών.  Όταν τα - ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου - λίπη, που παλιά δεν υπήρχαν σε αφθονία στη διατροφή, ο οργανισμός χρειαζόταν «ενθάρρυνση» για να καταναλώνει κι άλλες ποσότητες.
Στη σημερινή εποχή, που τα λίπη αφθονούν στη διατροφή μας, ο ίδιος αυτός βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος ενθαρρύνει την κατανάλωση λίπους, είναι επιβλαβής, οδηγώντας σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτη, ο καρκίνος κ.α.

Το ευχάριστο είναι ότι οι επιστήμονες προσδοκούν τώρα στην παραγωγή φαρμάκων, που θα στοχεύουν απευθείας στους υποδοχείς των καναβινοειδών, μπλοκάροντας έτσι τα κέντρα της «απόλαυσης».  Δηλαδή, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν φάρμακα που θα εμποδίζουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών πλούσιων σε λιπαρά.   
Στον αντίποδα, όμως, κρύβεται και ένας κίνδυνος. Αυτός της  πρόκλησης άγχους και κατάθλιψης, από την καταστολή της παραγωγής ενδοκαναβινοειδών. Γιατί αυτό θα σημαίνει αυτόματα και μπλοκάρισμα στου κέντρου της τέρψης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Προς το παρόν, λοιπόν, είναι προτιμότερο να προσπαθούμε μόνοι μας να ελέγξουμε την παρόρμησή μας και την λαχτάρα μας για «λίγο ακόμα» από τις επιβλαβής για τον οργανισμό μας τροφές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: