Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ξυπνάς κουρασμένη; Πέφτουν τα μαλλιά σου; Μήπως σου λείπει σίδηρος! Δες τι πρέπει να κάνεις...


Ξύπνησες άλλο ένα πρωί και νιώθεις σαν να μην κοιμήθηκες λεπτό. Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και παρατηρείς πως τα μαλλιά σου μένουν στο μαξιλάρι!


Πριν πανικοβληθείς, καλύτερα να τσεκάρεις το σίδηρό σου. 

Υπάρχουν τροφές που θα σε κάνουν δυνατή σαν... ατσάλι και θα σου προσφέρουν ενέργεια και λάμψη. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας δίνει τα μυστικά της διατροφής για να προσφέρεις στον οργανισμό σου το σίδηρο που χρειάζεται. Plus: Μικρά μυστικά για να μην "ακυρώνεις" την προσπάθειά σου με τους λάθος συνδυασμούς. 

Τροφές που θα σου προσφέρουν σίδηρο
Κόκκινο κρέας και συκώτι: Μπορεί να πρέπει να προσέχεις την ποσότητα κόκκινου κρέατος για τη σιλουέτα σου, δεν θα πρέπει όμως και να το ξεχνάς. Είναι εκείνο που θα σου χαρίσει απλόχερα σίδηρο. Κυρίως το μοσχάρι και το συκώτι. 

Όσπρια: Είναι η πιο αξιόπιστη και υγιής πηγή με "βασίλισσα" της παροχής σιδήρου τη φακή.

Βιταμίνη C: Αυτήν τη βιταμίνη τη συναντάς μπροστά σου συνεχώς. Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ-φρουτ, πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο είναι μερικά από τα τρόφιμα που θα σου παρέχουν απλόχερα βιταμίνη C και θα αυξήσουν τις τιμές του σιδήρου. 

Θαλασσινά και ιδιαίτερα στρείδια: Αν είσαι λάτρης των οστρακοειδών και πιο συγκεκριμένα των στειδιών, τότε εκτός από την υπέροχη γεύση βοηθούν στην συγκέντρωση σιδήρου.

Ξηροί καρποί: Φυσικά και θα πρέπει να είναι ανάλατοι, αλλά σε μέτρια ποσότητα είναι ένα καλό σνακ, τόσο για να κόψεις τη φόρα στην όρεξή σου, όσο και για να αυξήσεις το σίδηρο.

Plus Tip: Πολλές φορές δεν αρκεί να καταναλώνεις απλά τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αλλά και να εξασφαλίζεις πως ο οργανισμός σου μπορεί να το απορροφήσει. Δεν χρειάζεται να ξέρεις χημεία... Αρκεί να συνδυάζεις κάποια τρόφιμα σωστά. Ένα νόστιμο μαγειρευτό πιάτο κρέας με ρύζι ή μια μερίδα ψάρι με πατάτες αρκούν. "Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων στο ίδιο γεύμα βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό" εξηγεί ο κ. Κριαράς. 

Συνήθειες που μπλοκάρουν το σίδηρο
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει συμβουλές για να μην σταματάς το σίδηρο από το να βρει το δρόμο του προς τον οργανισμό σου:

- Η κατανάλωση καφέ κοντά στα γεύματα εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών

- Η κατανάλωση γαλακτοκομικών ταυτόχρονα με το κρέας εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου

- Η κατανάλωση τσαγιού κοντά στα γεύματα εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου

Αν η έλλειψη σιδήρου γίνει τόσο έντονη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Εκείνος θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: