Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Τα στρινγκ κρύβουν κινδύνους

Λεπτά, ελαστικά και στενά: αυτά επιτάσσει η μόδα, αφού οι σχεδιαστές μικραίνουν και στενεύουν χρόνο με τον χρόνο το μέγεθος των εσωρούχων ώστε να είναι πιο ελκυστικά, διαγράφοντας τις καμπύλες του σώματος, αλλά και πιο αποκαλυπτικά.
Οι ειδικοί όμως, επισημαίνουν πως η επιλογή εσωρούχων έχει και την επιστημονική πλευρά της, καθώς έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ακόμη και για στειρότητα…
Η επιλογή εσωρούχων δεν είναι εύκολη υπόθεση για τις γυναίκες, αφού μια λάθος αγορά μπορεί να τους κοστίσει μια επίσκεψη στον γυναικολόγο! Είναι ενδεικτικό πως 2 στις 100 Ελληνίδες επισκέπτονται τον γιατρό τους, εξαιτίας αλλεργιών που έχουν προκληθεί από τα εσώρουχα.
«Τα συνθετικά είναι αυτά που κυρίως προκαλούν δερματικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα δεν είναι άλλα, συνήθως, από έντονο κνησμό, ο οποίος παρατείνεται και γίνεται ακόμη εντονότερος όταν οι γυναίκες συνηθίζουν να φορούν και πολύ στενά παντελόνια», λέει ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Μεσσήνης.
Όσο για τα στρινγκ, επίσης κρύβουν πιθανότητες μόλυνσης και η συχνότερη είναι η κολπίτιδα. Ο κίνδυνος ωστόσο, εντοπίζεται όχι στο εσώρουχο αυτό καθ΄ αυτό αλλά στον τύπο του υφάσματος. Και ιδίως αυτή την εποχή, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι πιθανότητες λοίμωξης αυξάνονται. Η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και τα στενά συνθετικά εσώρουχα κάνουν το «περιβάλλον» ακόμη πιο κατάλληλο.
«Τα παραδοσιακά υλικά, όπως είναι το βαμβάκι, είναι σαφώς πιο υγιεινή επιλογή. Όπως και εκείνα τα εσώρουχα που καλύπτουν όλη την επιφάνεια των γεννητικών οργάνων, αποτελώντας έτσι ασπίδα προστασίας σε πιθανά μικρόβια», συμπληρώνει ο κ. Μεσσήνης.
Μάλιστα, ο καθηγητής τονίζει πως η συνήθεια των γυναικών να παραβλέπουν τις όποιες ενοχλήσεις προσπαθώντας να τις καταπραΰνουν με… γιατροσόφια, αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα. «Κάποιες χρησιμοποιούν ταλκ, για να «μαλακώσουν» ή να προστατέψουν- όπως οι ίδιες πιστεύουν- την περιοχή. Μελέτες όμως έχουν δείξει σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ και της εμφάνισης γυναικείου καρκίνου. Γι΄ αυτό και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές».
Σύστημα… αερισμού
Έκπληξη προκάλεσε πριν από τέσσερα χρόνια η είδηση για «αυτοαεριζόμενα» και «θερμορυθμιζόμενα» εσώρουχα! Οι επιστήμονες τόνιζαν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα στενά εσώρουχα καθώς επίσης και τα «κολλητά» ρούχα αυξάνουν τη θερμότητα του σώματος και άρα καταστρέφουν στο σπέρμα. Τη λύση έδωσε ένας Βόσνιος εφευρέτης, ο οποίος μάλιστα βραβεύτηκε στο Παρίσι για την καινοτομία του, δημιουργώντας εσώρουχα με ειδικό σύστημα… αερισμού.
Η πατέντα του όμως, αν και πολλά υποσχόμενη, δεν απέδωσε τελικά. Και αυτό γιατί σήμερα οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα ανδρικά εσώρουχα δεν ευθύνονται για στειρότητα. «Τα σλιπ σπρώχνουν τους όρχεις κοντά στο σώμα των αντρών.
Η πεποίθηση πως ευθύνονται για προβλήματα γονιμότητας στηρίζεται στο γεγονός πως τα στενά εσώρουχα πιέζουν τα γεννητικά όργανα προς τα μέσα και άρα αυξάνουν τη θερμότητα των όρχεων, που στην ουσία πρέπει να δροσίζονται», λέει στα «ΝΕΑ» ο ουρολόγος-ανδρολόγος, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Όπως όμως, ο ίδιος συμπληρώνει, η θεωρία αυτή δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. «Αυτό που ισχύει, είναι πως η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, στην οποία υποβάλλονται παραδείγματος χάριν όσοι εργάζονται σε φούρνους, μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλει στην εμφάνιση στειρότητας», προσθέτει.
Αθώα για τη στειρότητα
Τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στα μπόξερ και τα σλιπ έβαλαν Αμερικανοί επιστήμονες, αφού και τα δύο αποδείχτηκαν… αθώα. Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία 97 αντρών, εκ των οποίων οι μισοί φορούσαν μπόξερ και οι άλλοι σλιπ. Τι ανακάλυψαν; Πως η θερμοκρασία είναι λίγο- πολύ ή ίδια, καταρρίπτοντας έτσι έναν ακόμη ιατρικό μύθο που επικρατούσε για δεκαετίες!
Αλλά και η υποψία πως τα σλιπ προκαλούν κιρσοκήλη, φαίνεται τελικά να καταρρίπτεται: «Στην πραγματικότητα είναι μια ασθένεια που προκαλείται εξαιτίας της λειτουργικής ανεπάρκειας των φλεβών στην περιοχή του όσχεου. Συνεπώς, διαταράσσεται η αποχέτευση με αποτέλεσμα οι κιρσοί να συλλέγουν μεγάλη ποσότητα αίματος. Καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει αποδείξει πως ο ρουχισμός αποτελεί βάσιμη αιτία εμφάνισης της νόσου», σημειώνει ο Ηρακλής Πούλιας, διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Το μυστικό είναι στο σωστό πλύσιμο
Η λύση για εσώρουχα χωρίς μικρόβια δεν είναι άλλη παρά η σωστή πλύση. Όπως λοιπόν υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ο κανόνας είναι πως τα ρούχα, πόσο μάλλον τα εσώρουχα, πρέπει να πλένονται στους 60 βαθμούς.
Και αυτό, γιατί το κρύο ή το χλιαρό νερό αφήνει ιούς και βακτήρια ανέπαφα σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια να μπορεί κάποιος εύκολα να κολλήσει. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως, σύμφωνα με μελέτες, το εσώρουχο περιέχει ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν ιούς. Όταν λοιπόν δεν καθαρίζονται σωστά, τότε οι πιθανότητες να προκαλέσουν λοιμώξεις αυξάνονται. Και βέβαια, εξίσου σημαντικό είναι να σιδερώνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: