Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Πονάει το δόντι σου; Μάθε τι μπορεί να συμβαίνει... Οι 9 λόγοι που προκαλούν πονόδοντο!


Η αφράτη σοκολατίνα σε καλεί να την δοκιμάσεις και δεν πρόκειτα να αντισταθείς. Μέχρι την πρώτη μπουκιά.
Λες και απέκτησαν οι ενοχές για το γεμάτο θερμίδες γλυκό υπόσταση και σου κάνουν ηλεκτροσόκ! Επέστρεψε και πάλι εκείνος ο ενοχλητικός πονόδοντος... 


Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο είναι αρκετές. Οι πλέον σοβαρές είναι: 

1. Η τερηδόνα

Είναι αποτέλεσμα της καταστροφής μέρους ή όλου του δοντιού από έλλειψη στοματικής υγιεινής, εξαμηνιαίου check up, κακής διατροφής. Η θεραπεία απαιτεί καθαρισμό της τερηδόνας και άμεση αποκατάσταση της οδοντικής ουσίας που έχει καταστραφεί.


2. Σφραγίσματα
Παλαιά, ατελή ή πολύ μεγάλα. Τα οδοντιατρικά υλικά, ακόμη και τα σύγχρονα θεωρούνται ότι μετά τη δεκαετία πρέπει να επανεξετάζονται, κάτω από το πρίσμα της πιθανής αλλαγής, λόγω της φυσιολογικής γήρανσης που υφίστανται όλα τα υλικά. Επίσης μεγάλα και βαθιά σφραγίσματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πονόδοντο ακόμη και αν η έμφραξη είναι πρόσφατη και άριστη. Σοβαρή πάντα προϋπόθεση για την προστασία του δοντιού είναι οι εμφράξεις να είναι με πλήρη ανατομία σε σωστή σύγκλειση και δυνατότητα να περνάει από το κάθε δόντι χωριστά μεσοδόντιο νήμα.


3. Αποτριβή και κατάγματα των δοντιών

Κακό βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα ή βούρτσισμα με αλάτι ή σόδα μπορεί να φθείρει την επιφάνεια των δοντιών και να δημιουργήσει πόνο. Επίσης, κατάγματα που μπορούν να υποστούν τα δόντια εξαιτίας της πιθανής χρήσης τους σαν κοπτικά εργαλεία ή λόγω έντονου τρυγμού τη νύχτα ή τη μέρα έχουν σαν αποτέλεσμα τον πονόδοντο. Οι αποτριβές ανάλογα με την έκτασή τους μπορεί να αντιμετωπισθούν με σφραγίσματα ή όψεις.


4. Νεκρώσεις των νεύρων των δοντιών

Πιθανές αιτίες νέκρωσης μπορεί να είναι για παράδειγμα η τερηδόνα, ο τραυματισμός του δοντιού, περιοδοντικό πρόβλημα, μεγάλα σφραγίσματα κ.α. Η νέκρωση τις περισσότερες φορές δίνει έντονο πόνο και χρειάζεται απονεύρωση. Οι ενδοδοντιστές (δηλαδή εξειδικευμένοι ιατροί στις απονευρώσεις) ολοκληρώνουν την απονεύρωση συνήθως σε 1 ή το πολύ 2 ραντεβού.


5. Υποτροπή παλαιών απονευρώσεων

Μπορεί να προκύψει ανάγκη επανάληψης παλαιάς απονεύρωσης λόγω υποτροπής ακόμη και αν έχει αποκατασταθεί αρχικά από ενδοδοντιστή.


6. Κακές αποκαταστάσεις προσθετικών εργασιών
 
Είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος που μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο. Η σύγκλιση (το σωστό κλείσιμο των δοντιών), η σωστή ανατομία και εφαρμογή των προσθετικών αποκαταστάσεων και η σωστή στοματική υγιεινή είναι προϋπόθεση για την έλλειψη πονόδοντου.


7. Υφιζήσεις (υποχώρηση) των ούλων

Τα ούλα ενδέχεται να υποχωρήσουν εξαιτίας κακού βουρτσίσματος, ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και εφαρμογών προσθετικών εργασιών χωρίς ανατομία. Κάτι τέτοιο είναι πολλές φορές αιτία πονόδοντου. Οι ειδικοί οδοντίατροι περιοδοντολόγοι παρεμβαίνουν με ειδικές θεραπείες ανώδυνες που αφορούν τα ούλα και προλαμβάνουν την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας και της ουλίτιδας. Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής, η πρόληψη και οι σωστές εφαρμογές προσθετικών εργασιών, βοηθούν στο μακροχρόνιο αποτέλεσμα της αποκατάστασης.


8. Νευραλγία του τριδύμου

Αιτία πονόδοντου μπορεί να είναι η νευραλγία του τριδύμου. Χρήζει ειδικής μακροχρόνιας θεραπευτικής αντιμετώπισης του νεύρου και όχι των δοντιών.


9. Η ανατολή δοντιών

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φρονιμίτης που δίνει έντονο πονόδοντο. Συνήθως σ’ αυτή την περίπτωση ο γναθοχειρουργός καλείται να εξάγει τον φρονιμίτη για την ανακούφιση του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: