Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

'Εφυγε από την ζωή η Evelyn Lauder, δημιουργός τoυ Pink Ribbon


Το ροζ βραχιολάκι της Estee Lauder... Αυτό που στολίζει το χέρι μας κάθε χρόνο και έχει βαθύ νόημα: είναι αυτό που μας θυμίζει ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας κατά του καρκίνου του μαστού.


Η έμπνευση για το ροζ βραχιολάκι αλλά και ολόκληρη την εκστρατεία εν γένει ανήκει την Evelyn Lauder, την εγγονή της Estee. 

Δυστυχώς, η Evelyn δεν είναι πια μαζί μας. Η είδηση αυτή έφτασε σήμερα στις συντάκτριες ομορφιάς σε όλο τον κόσμο ως εξής (στο μεταφέρω αυτούσιο και σου συστήνω να δώσεις προσοχή. Γιατί όσο κι αν μπορεί να σου ακούγεται ακραίο, στην Evelyn οφείλουμε πολλές από εμάς το ραντεβού που κλείνουμε με τον γυναικολόγο μας για μια μαστογραφία κάθε τόσο!). 

Η Estée Lauder Companies Inc. (ELC) ανακοίνωσε σήμερα την απώλεια της Evelyn H. Lauder, Ανώτερης Αντιπροέδρου και Επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Ανάπτυξης Αρωμάτων, σε ηλικία 75 ετών μετά από επιπλοκές μη γενετικού καρκίνου των ωοθηκών. Η κα. Lauder απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου στην οικία της στη Νέα Υόρκη έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της. 
Πίσω της αφήνει την αγαπημένη της οικογένεια: τον σύζυγό της, Leonard A. Lauder, Chairman Emeritus of the Estée Lauder Companies, τον υιό της William, Executive Chairman of the Estée Lauder Companies, τον υιό της Gary, Managing Director of Lauder Partners LLC, και τη σύζυγό του Laura, General Partner of Lauder Partners, όπως και πέντε εγγόνια.
 
“Η μητέρα μου μετέφερε τη φλόγα της Εταιρικής μας κληρονομιάς και τις αξίες που έλαβε από τη γιαγιά μου, την Kα. Estée Lauder,” ανέφερε ο William Lauder.  «Η μητέρα μου και ο πατέρας μου ήταν σύντροφοι και επιχειρηματικοί συνεργάτες για όλη τους τη ζωή.   Καλλιέργησαν την κουλτούρα και την ανάπτυξη των Εταιριών Estée Lauder, και καθώς μεγαλώναμε η μητέρα μου αποτελούσε τη δημιουργική μας πυξίδα και την πηγή της δύναμής μας. Μαζί, η οικογένειά μου και η Εταιρία, τιμούμε το πόσο όμορφος άνθρωπος ήταν». 
 
Μιλώντας εκ μέρους της Εταιρίας, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Fabrizio Freda είπε πως: “Η Evelyn αποτελούσε την καρδιά και τη ψυχή των Εταιριών Estée Lauder. Ήταν μια από τους βασικούς αρχιτέκτονες του οράματος, των αξιών και της κουλτούρας μας.  Ήταν δυναμική, γεμάτη δημιουργικότητα, έξυπνη, γλυκιά, γενναιόδωρη, και με απίστευτο χάρισμα στο να συνδέεται με τους ανθρώπους.  Ο ενθουσιασμός της ήταν μεταδοτικός.»
 
Η ζωή της Kας Lauder αποτελεί μια αξιοθαύμαστη αμερικάνικη ιστορία επιτυχίας.  Γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας και οι γονείς της εγκατέλειψαν μαζί της την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής για να εγκατασταθούν τελικά στη Νέα Υόρκη.  Καθώς κοιμόταν όταν το καράβι που τους μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, η μητέρα της την ξύπνησε για να αντικρίσει το Άγαλμα της Ελευθερίας. Η κα. Lauder θα το θυμόταν και θα λάμβανε έμπνευση από αυτό το σύμβολο της ελπίδας για το υπόλοιπο της ζωής της. 

Αισθανόταν πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι αποφοίτησε από τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης και από το κολέγιο Hunter, που αποτελούσε μέρος του City University της Νέας Υόρκης.  Αφού έλαβε το πτυχίο της, εργάστηκε ως δασκάλα δημόσιου σχολείου στη Νέα Υόρκη για αρκετά χρόνια. 
 
Όταν ήταν πρωτοετής στο κολέγιο, την σύστησαν στον Leonard A. Lauder, τον μεγαλύτερο γιο της Estée και του Joseph Lauder, ιδιοκτήτες μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης καλλυντικών, τον οποίο και παντρεύτηκε το 1959. Την ίδια χρονιά, εντάχθηκε και στην οικογενειακή επιχείρηση. Ανέλαβε διάφορους ρόλους, όπως Διευθύντρια Νέων Προϊόντων και Διευθύντρια Μάρκετινγκ.  Η εκπαιδευτική της εμπειρία αποτέλεσε ένα εξαιρετικό εργαλείο για μια από τις πρώτες συνεισφορές της, τη δημιουργία εταιρικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης μετρούσε τα τυποποιημένα χρώματα για το μακιγιάζ, πωλούσε προϊόντα σε καταστήματα, και πραγματοποιούσε πολλές προσωπικές εμφανίσεις.  
 
Η εξαιρετική της διαίσθηση όσο αφορά τις τάσεις της μόδας και τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών άνοιξε νέους δρόμους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για τη φροντίδα του δέρματος, το  μακιγιάζ και τα αρώματα.  Οι σημαντικές συνεισφορές της στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των προϊόντων εξακολουθούν να διατηρούν τις εταιρίες Estée Lauder στην κορυφή των προϊόντων ομορφιάς παγκοσμίως.  Όταν η Εταιρία ξεκίνησε τις δημιουργικές εργασίες για το σχέδιο που θα εξελισσόταν το 1968 στην Clinique, η κα Lauder σκέφτηκε την επωνυμία Clinique και έγινε η πρώτη που φόρεσε τη διάσημη πλέον λευκή ποδιά εργαστηρίου της Clinique, αφού ανέλαβε και ως η πρώτη Διευθύντρια Εκπαίδευσης της μάρκας. 
Το 1989, η κα. Lauder ανέλαβε το ρόλο του Ανώτερου Αντιπροέδρου και Επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Ανάπτυξης Αρωμάτων.  Η αγάπη της για την κηπουρική και τα λουλούδια την ενέπνεαν καθώς σχεδίαζε νέα αρώματα.  Η Κα. Lauder βρισκόταν πίσω από την ανάπτυξη των πιο διεθνώς επιτυχημένων αρωμάτων της Εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας επιτυχίας του Beautiful και του Pleasures.  
 
Ακόμα, η κα. Lauder είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις φιλανθρωπίες στη Νέα Υόρκη.  Συμμετείχε στο Εποπτικό Συμβούλιο στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering και στα διοικητικά συμβούλια του Central Park Conservancy και του ιδρύματος Evelyn and Leonard Lauder.  Πολυάριθμες φιλανθρωπίες επωφελήθηκαν από την διορατική καθοδήγηση της Κα. Lauder, όπως και από την αναγνωρισμένη γενναιοδωρία της, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που αφιερώνονται στην υγεία και στην παροχή υπηρεσιών, στην εκπαίδευση, στα σχολεία της πόλης, στο περιβάλλον, σε γυναικείους αγώνες, και στις τέχνες.   
 
Η κα. Lauder ήταν ενδεχομένως περισσότερο γνωστή στο κοινό για την προσπάθειά της να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στην υγεία της γυναίκας, ένα πάθος που πήγαζε από την προσωπική της εμπειρία με καρκίνο του στήθους πρώιμου σταδίου. Το 1992, συμμετείχε στη δημιουργία της Ροζ Κορδέλας, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως ένα παγκόσμιο σύμβολο για την υγεία του στήθους και δημιούργησε την εκστρατεία Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου (BCA) των Εταιριών Estée Lauder Companies. Κάθε χρόνο, η Εκστρατεία BCA συγκεντρώνει χρήματα μέσω των επιμέρους μαρκών, των εργαζομένων και των συνεργαζόμενων εμπόρων λιανικής από όλο τον κόσμο προς υποστήριξη της έρευνας κατά του καρκίνου του στήθους. Η κα. Lauder ίδρυσε το Ίδρυμα για την Έρευνα κατά του Καρκίνου του Στήθους (BCRF) το 1993, παρέχοντας απαραίτητα κονδύλια σε ιατρικούς και επιστημονικούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονταν κατά του καρκίνου του στήθους. Το BCRF έχει συγκεντρώσει παραπάνω από $350 εκατομμύρια και υποστηρίζει 186 ερευνητές από όλο τον κόσμο. 
«Κάθε Οκτώβριο, είναι φοβερό να βλέπεις την απόλυτη αφοσίωση των εργαζομένων μας από όλο τον κόσμο για την Εκστρατεία του BCA. Το όραμα της Evelyn έγινε και το δικό μας όραμα – το πάθος της έγινε και το πάθος μας.  Μας ενέπνεε όλους, και εμείς θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το όραμά της ώστε να απαλλαγεί ο κόσμος από το καρκίνο του στήθους" ανέφερε ο κ. Freda. 
Η κα Lauder ήταν μια καταπληκτική φωτογράφος και η δουλειά της εκπροσωπείται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Whitney, του Μουσείου Τέχνης του Μπρούκλιν, και του Μουσείου Καλών Τεχνών στο Χιούστον, όπως και σε πολλές κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.  Τον Οκτώβριο του 2002, η Harry Abrams Inc. εξέδωσε το An Eye for Beauty, τη δεύτερη συλλογή φωτογραφιών της κα. Lauder.  Το πρώτο φωτογραφικό της βιβλίο, επίσης από την Abrams, με τίτλο The Seasons Observed, εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1994. Το Σεπτέμβριο του 2011, οι φωτογραφίες της εκτέθηκαν στην Γκαλερί Gagosian στο Λονδίνο.  Το τρίτο της βιβλίο, In Great Taste:  Fresh, Simple Recipes for Eating and Living Well, εκδόθηκε το 2006.
 
Μια γυναίκα με όραμα, ένας πραγματικός ηγέτης και μια αγαπητή φίλη, η κα. Lauder θα λείπει για πάντα σε όλους στις Εταιρίες Estée Lauder.Δεν υπάρχουν σχόλια: