Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Για τη σιλουέτα μας φταίει ένα γονίδιο

 
Αν είστε από τις γυναίκες που αποδίδεται στην κακή σας τύχη τη ...μεγάλη σας περιφέρεια ή τη φουσκωμένη κοιλιά σας, ακόμη και όταν το βάρος είναι μικρότερο του ενδεδειγμένου, τότε καλά θα κάνετε να απευθυνθείτε στους συγγενείς σας.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν δεκάδες γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στον σωματότυπο, κυρίως των παχύσαρκων γυναικών. Τα γονίδια είναι αυτά που θα καθορίσουν και το σχήμα του σώματος μιας γυναίκας, αν δηλαδή θα μοιάζει με «αχλάδι» (πιο πολύ λίπος στους γοφούς) ή «μήλο» (περισσότερο λίπος στη μέση). Επειδή η εναπόθεση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος επηρεάζει παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει περισσότερο «φως» σε αυτές τις καταστάσεις και ακόμα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ειδικά της εντοπισμένης σε συγκεκριμένες περιοχές.
Οι ερευνητές από την Οξφόρδη ανέλυσαν και συνέκριναν τον γενετικό κώδικα (DNA) περισσότερων των 77.000 ανθρώπων, αναζητώντας και τελικά ανακαλύπτοντας 13 γενετικές περιοχές που μπορούν να συνδεθούν με τις διαφορές μεταξύ των ατόμων, όσον αφορά στην κατανομή του λίπους στο σώμα.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: