Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Να ζυγιστεί κανείς ή να μην ζυγιστεί; Πώς πρέπει να χειριστείς τη ζυγαριά...


Ξυπνάς τη Δευτέρα το πρωί και ανεβαίνεις στη ζυγαριά. Ο δείκτης δείχνει τα 60kg και είσαι ευχαριστημένη. Με τον αέρα της νικήτριας πατάς και πάλι επάνω στο "μισητό" μηχάνημα και την επόμενη μέρα. Φρίκη!


 Τώρα γράφει 62kg. Το πήρες απόφαση δεν πρόκειται να ζυγιστείς ποτέ ξανά! Πώς όμως θα ξέρεις αν η δίαιτα αποδίδει; 

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Βιργινία Παπαεμμανουήλ φτιάχνει τα υπέρ και τα κατά της ζυγαριάς και καταλήγει στο συμπέρασμα. Να ζυγιστεί κανείς ή να μην ζυγιστεί; Αυτή είναι η "τραγική" απορία!

ΝΑ ΖΥΓΙΣΤΕΙΣ...

- Είναι δείκτης υγείας! Τόσο το υπερβολικό βάρος, όσο και το ιδιαίτερα χαμηλό σχετίζονται με πολλές διαταραχές και με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

- Προλαβαίνει τα χειρότερα! Όταν γνωρίζεις το ακριβές βάρος σου και εφόσον αυτό είναι εκτός φυσιολογικών ορίων (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) μπορείς έγκαιρα να αλλάξεις τις συνήθειες στη διατροφή σου και έτσι να επανέλθεις στα φυσιολογικά σου κιλά.

- Τι σε παχαίνει και τι σε αδυνατίζει; Με το ζύγισμα βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα που έχει κάθε τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών σου αλλά και το πώς επιδρά η διαφοροποίηση της φυσικής δραστηριότητας στο βάρος σου.

- Η απώλεια βάρους … σε ενθουσιάζει! Όπως και να έχει, η διάθεσή σου φτιάχνει κάθε φορά που βλέπεις τη ζυγαριά να πέφτει! Δίνει ώθηση να συνεχίσεις την προσπάθεια όταν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διατροφής.

- Η πρόσληψη βάρους… σε προειδοποιεί!
 Χτυπάει το «καμπανάκι» και σε αποτρέπει από περαιτέρω αύξηση βάρους.

- Η ζυγαριά μας υπενθυμίζει το στόχο. Όσο κι αν αγωνιάς κάθε φορά που ανεβαίνεις σε αυτή, βλέπεις πόσο πλησιάζεις ή αντίστοιχα απομακρίνεσαι από το στόχο σου.

ΝΑ ΜΗΝ ΖΥΓΙΣΤΕΙΣ...

- Το καθημερινό ζύγισμα στη δίαιτα είναι παραπλανητικό! Μια δίαιτα βασισμένη στο καθημερινό ζύγισμα και στα αποτελέσματά του, ενδέχεται να είναι εντελώς παραπλανητική. Η κατάσταση υδάτωσης αλλάζει από ώρα σε ώρα καθημερινά με αποτέλεσμα ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξομειώσεις βάρους οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε λάθος συμπέρασμα! 

- Αν πετάξεις τη ζυγαριά, κινδυνεύεις από "ύπουλα" κιλά! Το καθόλου ζύγισμα δεν ωφελεί τη διαδικασία ελέγχου βάρους. Τα περιττά κιλά συσσωρεύονται συνήθως ύπουλα και «αθόρυβα» και μπορεί να βρεθείς με αρκετά κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό χωρίς να το αντιληφθείς.

- Όταν η ζυγαριά γίνεται εμμονή! Ανεβαίνεις το πρωί... επιστρέφεις και πάλι το απόγευμα από τη δουλειά και ξαναζυγίζεσαι. Περνάς από το μπάνιο το βραδάκι πριν κοιμηθείς και ρίχνεις μια "κλεφτή" ματιά στο βάρος σου. Όταν ζυγιζόμαστε καθημερινά υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί εμμονή με το βάρος και σε κάθε διαφοροποίηση του να γεμίζουμε με άγχος!

- Απογοήτευση... Το πήρες απόφαση. Ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής με ευλάβεια. Παρά την προσπάθεια όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα στη ζυγαριά, απογοητεύεσαι και είναι πιθανό να εγκαταλείψεις πρόωρα την προσπάθεια.

- Δεν αρκεί η ζυγαριά για να δεις αν είσαι σε καλό δρόμο. 
Οι μεταβολές βάρους εξαρτώνται επίσης από πολλούς παράγοντες. Η κατανάλωση αλατιού, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο στις γυναίκες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα, η κακή ενυδάτωση μεταβάλουν φαινομενικά τα κιλά. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πηρ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μπερδεύτηκες; Το συμπέρασμα της Κλινικής διαιτολόγου διατροφολόγου Βριγινίας Παπαεμμανουήλ δεν θα σου πει να πετάξεις τη ζυγαριά, αλλά ούτε και να ζυγίζεσαι με μανία κάθε μέρα. Ισορροπία! 
"Το υπερβολικό ζύγισμα βλάπτει τόσο, όσο βλάπτει και το καθόλου ζύγισμα!" εξηγεί η διαιτολόγος. Σε γενικές γραμμές κράτησε τα παρακάτω:

- Σταμάτησε να ζυγίζεσαι σε διαφορετικές ζυγαριές… του φαρμακοποιού, του σπιτιού, του φίλου, του διαιτολόγου και όλων των συγγενών! 

- Αρκέσου σε μία εβδομαδιαία μέτρηση στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες

- Ιδανικά θα ήταν καλό να ζυγίζεσαι συνέχεια χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριμένη μέρα και πρωινή ώρα. Έτσι θα είσαι σίγουρη για το πραγματικό σου βάρος. 

- Κατάγραψε τις μεταβολές στο βάρος σου. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζεις πάντα αν πήρες ή έχασες κιλά 


Δεν υπάρχουν σχόλια: