Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το ήξερες ότι από τον ύπνο -το πως, το πόσο- εξαρτάται το αδυνάτισμά σου, τα κιλά σου; Κι όμως...


Θέλεις να ξεκινήσεις δίαιτα! Βρήκες το μενού που σου ταιριάζει και αποφάσισες να μην αμελείς τη γυμναστική. Όλα καλά ως εδώ!


Πρέπει όμως να φροντίσεις για έναν χορταστικό, ανεμπόδιστο και απολαυστικό ύπνο. Είναι το μυστικό για αποτελεσματικό αδυνάτισμα. 
"Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, δεν φτάνει μόνο να τρως λιγότερο και να ασκείσαι περισσότερο, αλλά πρέπει να κόψεις τα ξενύχτια και να αφιερώνεις όσο χρόνο χρειάζεται (7-9 ώρες) στον καλό, χαλαρωτικό, ζεστό, υπέροχο ύπνο!" επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου. 

Ο ύπνος ρυθμίζει τις ορμόνες του αδυνατίσματος
Γνωρίζεις πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες στον οργανισμό. Σκέψου τον ύπνο σαν τον τρόπο να ρυθμίσεις σωστά τις ορμόνες που επηρεάζουν μεταξύ άλλων και το αδυνάτισμα. Η κ. Νταουτίδου εξηγεί πως επηρεάζεται κάθε ορμόνη από την έλληψη ύπνου. 

Λεπτίνη: Η λεπτίνη είναι ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Σε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ύπνου μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα. Η αϋπνία, λοιπόν, είναι δυνατόν να αυξάνει την όρεξη και να οδηγεί σε αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης.

Γρελίνη: Τα επίπεδα έκκρισης της γρελίνης, ορμόνης που αυξάνει την όρεξη, είναι αντιστρόφως ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή παρατηρούνται αυξημένα σε άτομα με μικρή διάρκεια ύπνου. 

Αντιπονεκτίνη: Είναι μια ορμόνη που πρέπει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα για να είναι το βάρος σου φυσιολογικό. Και αυτό θα το καταφέρεις αν κοιμάσαι καλά. "Τα επίπεδα της αντιπονεκτίνης φαίνεται να είναι υψηλότερα σε άτομα φυσιολογικού βάρους σε σχέση με παχύσαρκα άτομα ενώ επίσης φαίνεται να έχουν σχέση ανάλογη με τις ώρες ύπνου". 

Αυξητική ορμόνη: Η ορμόνη αυτή επηρεάζεται επίσης από τη στέρηση ύπνου. Τα επίπεδά της μειώνονται όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά και χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης έχουν συσχετισθεί με πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία.

Ινσουλίνη: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι άτομα με μικρής διάρκειας ύπνο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης και ινσουλινοαντίσταση

Όσο πιο πολύ κοιμάσαι, τόσο πιο σωστά τρως
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως είναι η αλήθεια. Έρευνες έδειξαν πως "άτομα με διάρκεια ύπνου λιγότερο από 8 ώρες κατανάλωναν περισσότερο λίπος (κατά 2%), λιγότερους υδατάνθρακες (κατά 3%) και συνολικά περισσότερες θερμίδες σε σχέση με εκείνα  με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου" τονίζει η διαιτολόγος.  

Σβήσε το φως! Κοιμήσου πιο καλά...
Τώρα που ξέρεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη σιλουέτα σου, δεν έχεις παρά να φροντίσεις να κοιμάσαι καλά. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να σβήσεις το φως. Αυτό είναι ένα ακόμη μικρό μυστικό για να ελέγξεις την πείνα κατά τη διάρκεια της μέρας. 
"Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τον "κιρκάδιο" ρυθμό μας, με άλλα λόγια το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει καθημερινές μεταβολές στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά του ατόμου, όπως το αίσθημα της νύστας ή της πείνας" εξηγεί η κα. Νταουτίδου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: